Rekordmértékben, 75 százalékkal emelkedett a hadiipar volumene Iránban Mahmúd Ahmedinezsád egy éves elnöksége alatt .

A gyártási kapacitás jelentős növekedése mellett az iráni fegyverexport 17 százalékos növekedést is produkált az egy évvel ezelőttihez képest - jelentette ki szerdán Mosztafa Mohammed Nadzsar tábornok, az ázsiai ország védelmi minisztere. A tárcavezető összehasonlítása szerint az elmúlt egy évet megelőző esztendőben az iráni hadiipar csak 15 százalékos növekedést tudott felmutatni.

A legfontosabb projektek között - amelyeken jelenleg iráni szakemberek dolgoznak - Nadzsar a légpárnás járművek, az elektromos vezetékrendszerek, a repülőgép-hajtóművek, a pilóta nélküli és a katonai szállító-repülőgépek újabb nemzedékeinek a kifejlesztését említette meg, valamint idesorolta még a repülőgépek és helikopterek javítására alkalmas állomások létesítését is.

Az iráni védelmi tárca egyik legjelentősebb eredményének a miniszter azt tartotta, hogy az általa vezetett főhivatal fejlesztette együttműködését azokkal az iszlám országokkal, "baráti és szomszédos államokkal", amelyek a hadiipari termelés terén előrehaladott technológiával rendelkeznek.

Iráni adatok arra mutatnak, hogy az országban gyártott fegyverek több paraméterét tekintve megegyeznek a legkorszerűbb külföldi fegyvergyártási paraméterekkel. Számos területen, így például a páncélos járművek termelése terén, a helyi tömegtájékoztatási eszközök szerint Irán önellátó, azaz nem kényszerül importra.