Az ír republikánusok szakadár, békekötésre nem hajlandó szárnyát teszik felelőssé azokért a gyújtogatásokért, amelyek szerdára virradóra történtek az észak-írországi Newry városában.

Két üzlet teljesen a lángok martaléka lett, két másik pedig súlyos károkat szenvedett. A rendőrség arra figyelmeztetett, hogy még maradhattak fel nem robbant pokolgépek, tűzbombák más üzletekben is.

Szerdán van a 35. évfordulója az észak-írországi internálások bevezetésének, melynek nyomán emberek százait vádemelés nélkül őrizetbe vették az észak-írországi katolikus nacionalista körzetekben. Az évfordulót az Ír Köztársasági Hadsereg (IRA) szakadár leágazásai, amelyek ellenzik az IRA által 1997-ben bejelentett tűzszünetet és az 1998-as észak-írországi békemegállapodást, tiltakozó akciókkal, merényletekkel szokták emlékezetessé tenni.

A szerdán hajnali 2 óra tájban feltörő lángok megfékezésére 125 tűzoltó érkezett a helyszínre. A károkat több százezer fontra becsülik. A gyújtogatásoknak nincsenek sérültjei, és egyelőre egyetlen csoport vagy személy sem vállalta a merényletek elkövetését. 

Newry, a Belfast és Dublin között fekvő, túlnyomórészt katolikus lakosságú kisváros nehéz időket élt át a polgárháborús években, de az utóbbi időben újjászületett.