Libanon és az Arab Liga kifogásait figyelembe véve módosítják a Franciaország és az Egyesült Államok által a libanoni konfliktus rendezésére benyújtott ENSZ-határozattervezetet. Az eddigi szövegtervezetet Bejrút elutasította, mert az nem követeli az izrali csapatok kivonását Libanonból.

A tervezet módosítását New Yorkban Marc de la Sabliere, Franciaország állandó ENSZ-képviselője jelentette be. Sabliere reméli, hogy a dokumentumot még a héten elfogadják.

"A kérdés számunkra most azt, hogy a lehető legjobb szöveget dolgozzuk ki, figyelembe véve mindenkinek az aggodalmait. Tehát új szöveg lesz" - jelentette ki a francia ENSZ-nagykövet újságíróknak a Biztonsági Tanács öt állandó tagjának és az Arab Liga küldöttségének a tanácskozása után.

A módosítás elkerülhetetlenül késlelteti a határozat elfogadását, de Marc de la Sabliere reményei szerint a szavazásra már a héten sor kerül. Ebből a célból folytatódnak a Franciaország és az Egyesült Államok közötti tárgyalások is - közölte a francia ENSZ-képviselet.

Az öt vétójoggal rendelkező BT-tag - Kína, az Egyesült Államok, Franciaország, Nagy-Britannia és Oroszország - valamint az Arab Liga Amr Musza főtitkár vezette küldöttsége tanácskozására azután került sor, hogy az Arab Liga az izraeli csapatok Libanonból való kivonását és azonnali fegyvernyugvást követelt az ENSZ Biztonsági Tanácsában.

A határozattervezetet, amely felszólítja a feleket az ellenségeskedések azonnali beszüntetésére, de nem követeli az izraeli csapatok kivonását Libanonból, jelenlegi formájában Bejrút elutasította.