Rohamléptekkel növekszik a világ népessége - különösen Afrikában és Ázsiában - miközben az európai lakosság öregszik és csökken - derül ki egy német kutatóintézet tanulmányából. A dokumentum szerint a leggyorsabban az afrikaiak száma emelkedik: a kontinens népessége a következő 50 év alatt másfél milliárd fölé emelkedhet, míg Európáé évente 900 ezerrel csökken.

Miközben a világ népessége rohamléptekben növekszik, Európa lakossága zsugorodik és öregszik - derült ki a világ lakosságának alakulását vizsgáló német alapítvány, a DSW szerdán Hannoverben nyilvánosságra hozott tanulmányából. A jelentés szerint évente nyolcvanmillióval növekszik a Föld népessége, amely jelenleg közel 6,6 milliárd. Az előrejelzések szerint ez a szám 2050-re meghaladja majd a 9 milliárdot. A növekedés azonban szinte kizárólag a fejlődő országokra korlátozódik, Európa lakossága pedig gyors ütemben zsugorodik és öregszik.

A német kutatók szerint a legjelentősebb növekedés Afrikában, elsősorban a kontinens Szaharától délre fekvő területein várható. Az itt élők száma alig ötven év múlva a jelenlegi 767 millióról több mint a duplájára emelkedik majd. Ennél ugyan lassabb, de mégis gyors ütemű növekedést jósol az alapítvány Ázsiában is. Európa ezzel szemben hátul kullog, legfőképpen az alacsony termékenységi ráta miatt. Az öreg kontinens lakossága évente 900 ezerrel csökken.

A német kutatók ugyanakkor rendkívül sötét képet festenek az afrikai növekedés kapcsán. A kontinens ugyanis aligha képes kiszabadulni a szegénység spiráljából, ellenkezőleg: a lakosság gyarapodása tovább növeli a szegénységet, az alapvető élelmezés, az oktatás és az infrastruktúra biztosítása pedig emberfeletti erőfeszítéseket követel majd.