Terrorpánik tört ki Európában, miután kiderült, hogy merényletet terveztek brit utasszállító repülőgépek ellen. Állítólag kilenc gépet akartak felrobbantani a merénylők - hármasával egy időben -, és a merényletet akár napokon belül elkövethették volna. Nagy-Britanniában a legmagasabb szintre emelték a terrorkészültséget, és Európa több nagyvárosában is szigorították a biztonsági intézkedéseket a repülőtereken. A hatóságok összesen 24 embert vettek őrizetbe, akiknek feltehetően közük volt a tervezett merényletekhez. Öt további gyanúsítottat állítólag még keresnek.

Az amerikai hatóságok az al-Kaida terrorhálózatot gyanítják a Londonból az Egyesült Államokba irányuló légi járatok ellen szőtt merénylettervek mögött. A merénylők önmagukban ártalmatlan alkatrészeket vittek volna az utasszállítókra és felszállás után szerelték volna össze - közölte Michael Chertoff belbiztonsági miniszter. 

A merénylettel összefüggésben - csütörtök esti brit bejelentés szerint - 24 embert vettek őrizetbe, de egyes - amerikai - értesülések szerint öt embert még keresnek a hatóságok. Utóbbit nem erősítette meg a brit rendőrség. Az elfogottak mindegyike brit állampolgár, akiknek kapcsolataik lehetnek Pakisztánnal - értesült a BBC. Pakisztánban is történtek letartóztatások a merényletekkel kapcsolatban. Pénteken bejelentették, hogy összesen hét személyt vettek őrizetbe, közülük ketten pakisztáni származású brit állampolgárok.

Név nélkül nyilatkozó pakisztáni biztonsági források szerint az összeesküvés leleplezésében az ázsiai ország titkosszolgálatának is fontos szerepe volt. Állítólag egy, az afgán határon letartóztatott szélsőséges vezette a merényletsorozat szervezőinek nyomára a hatóságokat. Az összeesküvés felgöngyölítésében a munka legjavát a brit ügynökök végezték el, de fontos "kulcsot" kaptak Pakisztánból - mondta egy biztonsági illetékes, aki hozzátette: "Néhányan a Nagy-Britanniában őrizetbe vettek közül kapcsolatban állnak az al-Kaidával." Pakisztán megtudta, hogy al-Kaida emberei "egy valahol Afganisztánban tartott találkozójukon megvitatták a merénylettervet".

John Reid brit belügyminiszter arról nyilatkozott, hogy a robbantásos merényletkísérlet főbb szereplői őrizetben vannak. Mint mondta, ha a merényletet elkövették volna, emberi életek "példátlan méretű" veszteségére kellett volna számítani.

Két napon belül főpróbát terveztek

A megakadályozott merényleteket állítólag Nagy-Britannia és az Egyesült Államok között közlekedő utasszállító repülőgépeken hajtották volna végre. Név nélkül nyilatkozó amerikai terrorelhárítók szerint három amerikai légitársaság - a United, az American és a Continental - járatai ellen készült merénylet. A robbanószerkezeteket az Egyesült Királyságban készítették volna és brit repülőtereken vitték volna fel a repülőgépre.

A BBC biztonsági forrásokból szerzett értesülése szerint a merénylethullámokban az összeesküvők három-három repülőgép közel egyidejű felrobbantását tervezték - összesen kilenc repülőgépet akartak a levegőben felrobbantani. Amerikai hírszerző források szerint a terroristák két napon belül megtartották volna a terrortámadás főpróbáját, rá néhány napra pedig végrehajtották volna a merényleteket. Az öngyilkos merénylők egy peroxidalapú oldatot akartak felhasználni, amely egy fényképezőgép vagy más elektronikus eszköz villanására robbant volna fel. A főpróba alkalmával azt akarták tesztelni, hogy fel tudják-e csempészni a fedélzetre a pokolgépek alkatrészeit.

Nagy-Britanniában a legmagasabb szintre emelték a terrorveszély elleni készültség szintjét. Minden repülőtéren szigorították a biztonsági intézkedéseket, emiatt jelentős késések várhatók. Először a londoni Heathrow légikikötőt zárták le, majd bejelentették, hogy a Gatwick se fogad járatokat. A szigorú intézkedéseken csütörtök estére enyhítettek, így részlegesen megnyitották a Heathrowt (a rövid távú járatok indulhatnak), és a Gatwickon is feloldották a gépek fogadásának tilalmát. Az utasok szigorú ellenőrzése ugyanakkor továbbra is érvényben marad, emiatt jelentős késéskere kell számítani mind a Heathrow-n, a Gatwickon, Stansteden és Lutonban is. 

Kézipoggyász helyett átlátszó zacskó

A szigorú utasellenőrzés mellett előírták, hogy az utasok egyáltalán nem vihetnek fel kézipoggyászt egyetlen brit repülőgépre sem, csak a legszükségesebb tárgyaikat, tárcájukat, útlevelüket, szemüvegüket. Ezeken kívül csak néhány más, a légiforgalmi hatóságok által tételesen felsorolt tárgyat tarthatnak maguknál egy átlátszó zacskóban. Tilalmi listán vannak egyelőre a laptopok és a mobiltelefonok is, illetve minden olyan eszköz, amely elemmel vagy akkumulátorral működik.

A BBC tudósítója, Joe Lynam a Gatwick repülőtéren szembesült a szigorú biztonsági intézkedésekkel. Beszámolója szerint a repülőtéren mindent átvizsgálnak, nem csak a lapotopokat, mobiltelefonokat, pénztárcákat, de még a szemüvegtokokat is alaposan megnézik.

A Reuters hírügynökségnek az egyik londoni repülőtéren rekedt amerikai utas, Dana Cojocaru-Ivoska is azt mondta: semmit sem vihetnek fel a gépre, csak a pénztárcájukat, útlevelüket és gyógyszereket, de ezen kívül mást nem engednek felvinni a biztonságiak. A BBC egyik szakértője megjegyezte: szerinte azért rendelték el a biztonsági intézkedéseket, mert az ügy összes szálát még nem sikerült felgöngyölítenie a hatóságoknak.

Fotó: MTI
Kézipoggyász helyett

Az [origo] által megkérdezett londoniak szerint nem érzékelhető a készültség az utcákon, nem úgy, mint a tavaly július 7-i robbantáskor. Csütörtökön nem lehetett a megszokottnál több rendőrt látni London belvárosában, és a metrókon is ugyanannyian utaznak, mint más hétköznapokon.

Félóránként ellenőrzések az irodákban

Egy szoftverfejlesztő cégnél dolgozó férfi azt mondta, hogy először a hírekből értesült a terrorveszélyről, reggel munkába menet semmi szokatlanra nem figyelt fel. Délelőtt azonban kör e-mailben értesítették őket arról, hogy az irodában félóránként ellenőrzik a biztonságiak az ott dolgozók személyazonosságát, hogy idegen még véletlenül se juthasson be az épületbe. Emellett szigorúbban ellenőrzik a céghez érkező autókat is, és tájékoztatást kapnak arról, hogy milyen repülőgépek szállnak el majd az épület felett.

Az általunk megkérdezett, London egyik külső részén élő fiatal magyar nő pedig azt mondta, szerinte nem érzékelhető pánikhangulat, már hozzászoktak a terrorveszélyhez. Ezt azzal érzékeltette, hogy ismerőseit sem aggasztotta a mostani helyzet, inkább az érdekli őket, hogy jövő héten el tudnak utazni külföldre nyaralni.