Újabb libanoni várost foglalt el Izrael

2006.08.10. 11:22

Izraeli csapatok vonultak be a libanoni Mardzsajúnba. A lépésre néhány órával azután került sor, hogy az izraeli biztonsági kabinet úgy döntött: kibővíti a Dél-Libanonban zajló hadműveleteiket, vagyis Libanon déli részének nagyobb területét foglalja el.

Az izraeli csapatok nagy erőkkel, harckocsikkal és páncélozott harcjárművekkel érkeztek az izraeli határtól kilenc kilométernyire lévő libanoni város elfoglalására. Az éjjel heves harcok dúltak a Hezbollah libanoni síita szervezet fegyveresei és az előrenyomuló izraeli alakulatok között.

A Hezbollah libanoni síita szervezet bejelentése szerint fegyveresei páncéltörő gránátokkal eltaláltak 13 izraeli harckocsit, hetet még azelőtt, hogy az izraeli alakulatok behatoltak volna Mardzsajúnba, további hatot pedig már a város területén, illetve egy közeli faluban. E bejelentés szerint a kilőtt izraeli tankok legénységének tagjai életüket vesztették vagy megsebesültek. Korábban olyan jelentések érkeztek a térségből, hogy a bevonuló izraeli alakulatok nem ütköztek ellenállásba.

Az izraeliek bevonultak egy közeli faluba is, és állásokat építettek ki egy magaslaton, amelyről szemmel tartható a Lítáni folyó völgye, ahonnan a Hezbollah  fegyveresei ki szokták lőni izraeli célpontokra irányzott rakétáikat.

Az izraeli katonai erők mostanáig a határtól számított, legfeljebb nyolc kilométer szélességű sávon belül hajtottak végre harci feladatokat az ellenségeskedések július 12-i kezdete óta. Az izraeli biztonsági kabinet szerdai döntése értelmében ki kell terjeszteni e műveleti övezetet a Lítáni folyó vonaláig. A Lítáni folyó, amely legnagyobbrészt észak-déli irányban folyik keresztül Libanonon, alsó folyásánál kelet-nyugati irányban szeli át a közel-keleti arab ország legdélibb részét. A határ és a folyó közötti sáv helyenként csak 4-5 kilométer szélességű, néhol azonban eléri a 20-30 kilométert is.

Fotó: EPA

Még nem ez az igazi előrenyomulás

"A dél-libanoni előrenyomulás még nem az offenzíva kiszélesítésére vonatkozó, szerdán elfogadott terv megvalósítása" - közölte az izraeli hadsereg szóvivője. A Maariv című izraeli lap értesülése szerint Ehud Olmert izraeli kormányfő vár egyelőre a terv végrehajtásával, mert esélyt akar adni a Dél-Libanonba vezénylendő nemzetközi erő létrehozását célzó erőfeszítéseknek. Az izraeli katonai erők jelenleg az izraeli-libanoni határtól számított kilenc kilométer szélességű sávon belül hajtanak végre harci feladatokat Libanonban.

Az egyiptomi külügyminiszter bírálta a kabinet szerdai döntését. Ahmed Abul Geit szerint az offenzíva kiszélesítése csupán további áldozatokhoz és pusztításhoz fog vezetni, és nem járul hozzá sem a katonai, sem a politikai célok eléréséhez.

Az ENSZ-ben is dúl a harc

Diplomáciai fronton Franciaország kompromisszumos javaslattal állt elő az ENSZ Biztonsági Tanácsában. A libanoni háborúval kapcsolatos BT-határozat ügyében e kompromisszummal igyekszik áthidalni az amerikai-izraeli igények és a libanoni-összarab álláspont közti szakadékot. A kompromisszum lényege, hogy egy tűzszünet kihirdetése után fokozatosan kellene kivonni Libanonból az izraeli katonai erőket. Nem mondaná ki a Párizs által javasolt határozat, hogy az izraeli csapatoknak azonnal távozniuk kell Libanonból a tűzszünet kihirdetése után, ám azt leszögezné, hogy azonnal meg kell kezdeni az izraeli csapatok kivonását. Az elképzelés szerint a libanoni haderőnek ezzel párhuzamosan meg kellene kezdenie a bevonulást Libanon déli részébe, de ezt egyeztetnie kellene az ENSZ ott állomásozó békefenntartó alakulataival. Párizs átadta a javaslatot a többi BT-tagnak.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK