Izrael hétfőn leállíthatja libanoni támadásait

2006.08.11. 19:15

Izrael várhatóan hétfőn leállítja a Hezbollah fegyveresei elleni offenzívát az izraeli külügyminiszter szerint. A bejelentésre azután került sor, hogy az ENSZ elfogadta a libanoni konfliktus megoldását javasló határozatot, amely a harcok beszültetésére szólítja fel a feleket. Közben azonban Izrael tovább folytatta a péntektől kiszélesített offenzíváját. A libanoni kormány már szombaton rábólintott a határozatra. A Hezbollah szintén kész elfogadni a világszervezet javaslatát, de az izraeli katonák libanoni kivonulásáig nem teszik le a fegyvert.

Izrael várhatóan hétfőn leállítja a Hezbollah fegyveresei elleni offenzívát - jelentette be Cipi Livni izraeli külügyminiszter. Livni szombat esti nyilatkozatában ugyanakkor hozzátette, hogy a támadó jellegű hadműveletek a hadsereg kérésére egyelőre folytatódnak az ellenségeskedések teljes beszüntetésére felszólító ENSZ határozat ellenére. "Meg fogjuk adni a hadseregnek azt az időt, amelyre szüksége van, és úgy gondolom, hogy ez valamilyen hétfői időpontig tart majd" - mondta az izraeli televízió kettes csatornájának.

A külügyminiszter az offenzíva leállításának pontos időpontját nem nevezte meg, de egy nevének elhallgatását kérő, magas rangú izraeli tisztségviselő korábban úgy nyilatkozott, hogy Izrael előreláthatólag hétfő reggel hét órakor (közép-európai idő szerint hat órakor) szünteti be a támadásokat. Az illetékes hangsúlyozta ugyanakkor, hogy az izraeli hadsereg továbbra is harcol a Hezbollah fegyvereseivel azokban a térségekben, ahova már bevonult.

A külügyminiszter és a tisztségviselők nyilatkozata ellentmond az izraeli vezérkari főnök, Dan Haluc néhány órával korábban tett kijelentésének, amely szerint a szombat hajnalban kiterjesztett szárazföldi offenzíva még egy hétig tarthat. A katonai vezető szerint ugyanis az izraeli csapatok addig maradnak Libanonban, amíg meg nem érkezik a nemzetközi biztonsági erő. Közben szombaton bejelentették, hogy hét izraeli katona meghalt, hetven pedig megsebesült a Dél-Libanonban szombatra virradóra kiszélesített offenzívában.

A libanoni kormány már rábólintott

A bejelentésre azt követően került sor, hogy több hetes alkudozás után helyi idő szerint péntek éjjel egyhangúlag elfogadta az ENSZ Biztonsági Tanácsa a libanoni konfliktus megoldását célzó határozatot. Az 1701-es határozatban az izraeliektől az offenzíva, a Hezbollahtól pedig Izrael-ellenes támadásainak leállítását követeli, és azt javasolja, hogy a dél-libanoni térséget - ahonnan a Hezbollah folyamatosan fenyegette Izraelt - helyezzék közös, libanoni-ENSZ-ellenőrzés alá és onnan vonlujon ki a zsidó állam hadereje. A határozat szerint megnövelnék a térségben álllomásozó ENSZ-erők - az UNIFIL - létszámát (a jelenlegi kétezerről 15 ezerre), valamint a július 12-én a Hezbollah által - az izraeli offenzívát kiváltva - elrabolt izraeli katonákról is, akiknek azonnali szabadon bocsátását követeli.

A libanoni kormány szombat este egyhangúlag elfogadta az ENSZ Biztonsági Tanácsának a 1701-es sorszámú határozatát - jelentette be Fuád Szinjóra libanoni miniszterelnök. Szinjóra elmondása szerint a kabinet négy órán át tartó tárgyalás után adta áldását a dokumentumra "némi tartózkodással". A kormány két Hezbollah-tag tárcavezetője ugyanis tartózkodott, mert szerintük a határozat azt a látszatot kelti, hogy Izraelt nem terheli felelősség a háborúért, és a Hezbollahot okolja az egy hónapja tartó vérontásért.

Izraeli illetékesek már a szavazás előtt bejelentették, hogy Ehud Olmert izraeli kormányfő elfogadja a határozattervezetet, amelyről a kormány várhatóan következő, vasárnapi ülésén dönt. A libanoni kormány is azt jelezte, hogy elfogadja a világszervezet határozatát, ám a kabinet ügyvezető külügyminisztere kétségét fejezte ki a határozat esélyeivel kapcsolatban. Tárik Mitri szerint aggasztó, hogy a BT a támadó hadműveletek leállítására szólította föl Izraelt ahelyett, hogy általában a harcok azonnali beszüntetését követelte volna. Mitri szerint a libanoniak nem bíznak abban, hogy Izrael különbséget tesz "védelmi" és "támadó" hadműveletek között.

"A Hezbollah tiszteletben fogja tartani az ellenségeskedések beszüntetésére felszólító ENSZ-határozatot, de mindaddig folytatni fogja harcát, amíg izraeli katonák maradnak Dél-Libanonban" - jelentette ki szombaton Bejrútban Haszan Naszrallah, a libanoni síita szervezet vezetője. Elmondása szerint harcosai be fogják tartani a határozatot, mihelyt a világszervezetben létrejön a megállapodás az ellenségeskedések leállításának időpontjáról, és ezt Izrael elfogadja. A síita szervezet vezetője addig is további heves harcokat jósolt, ugyanakkor készek a jövőben együttműködni a déli országrészbe bevonuló libanoni hadsereggel és ENSZ-erőkkel.

Azért mindkét fél tovább harcolt

Néhány órával korábban, péntek éjszaka elkezdődött Izrael kibővített libanoni offenzívája. Izraeli harci gépek szombatra virradóra ismét bombáztak dél- és észak-libanoni célpontokat - egy falut (Rasafot), egy kisteherautót (Harajeb közelében), és egy elektromos erőművet (Szidón mellett) -, legalább 19 ember meghalt. Bombázták ezen kívül a Bekaa-völgyet és Szíriába vezető utakat az Akkar-fennsíkon.

Folytatódtak a szárazföldi hadműveletek is, az izraeli hadsereg minden eddiginél mélyebben hatolt be Libanonba, a csapatok már 11 kilométerre járnak a határtól, szombaton megközelítették a stratégiai jelentőségű Lítáni folyót. A Hezbollah fegyveresei a Szúrtól keletre fekvő Kandúríjében felvették a harcot az izraeli katonákkal, a szervezet szombat reggel húsz rakétát lőtt ki Izraelre. Később bejelentették, hogy a síita szervezet lelőtt egy Szúrtól nem messze lelőttek egy izraeli helikoptert, a négytagú legénység sorsa ismeretlen.

Az izraeli kormányfő azért hagyta jóvá országa libanoni offenzívájának kibővítését, mert elégedetlen volt azzal a tárgyalási folyamattal, amely a Biztonsági Tanácsban zajlott a tűzszünetre vonatkozó határozat tető alá hozása érdekében - közölték Jeruzsálemben. Gideon Méir vezető külügyminisztériumi tisztségviselő újságíróknak korábban azt mondta, ha a kormány céljait kielégítő ENSZ-határozat születik néhány órán belül, lefújják az offenzívát. "Reméljük, a diplomácia kerekedik felül" - tette hozzá. "Két pályán dolgozunk" - mondta. Tagadta, hogy Izrael az offenzíva kiszélesítéséről szóló döntéssel akarná növelni a nyomást az ENSZ-re, ezt a feltételezést "nevetségesnek" minősítette.

[origo]/MTI

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK