Újabb határozattervek Libanon ügyében

2006.08.11. 0:41

Az USA és Franciaország megállapodott egy újabb ENSZ-határozattervezetről - a CNN jelentése szerint. A határozatot a remények szerint akár pénteken el is fogadhatják. Ebben többek között az szerepel, hogy Dél-Libanont közös ENSZ és libanoni ellenőrzés alá helyeznék, és a Hezbollah és Izrael is kivonulna onnan. Az oroszok szerint ugyanakkor nincs megállapodás, és pénteken majd az ő saját tervezetükről szavaz a Biztonsági Tanács.

A libanoni hadsereg és az ENSZ megnövelt erejű békefenntartói vonulnának be Dél-Libanonba - az izraeli kivonulással, és a Hezbollah erőinek északra helyezésével párhuzamosan. Többek között ez várható a libanoni válság megoldását szorgalmazó legújabb ENSZ-határozattervezetben.

A tervezet főbb pontjait már kidolgozták, és meg is állapodtak bennük a francia és az amerikai tárgyalók, egyes részei ugyanakkor még nincsenek készen, és a többi kormánynak is rá kell bólintania - jelentette a CNN. Ha igenlő a válaszuk, akkor akár már pénteken elfogadhatják a határozatot - legalábbis Tony Blair brit miniszterelnök szerint, aki most éppen Barbados szigetén nyaral, de azért több vezető-társával is konzultált az ügyről. Kofi Annan ENSZ-főtitkár is azt szorgalmazza, hogy még a hétvége előtt fogadjanak el egy határozatot, amivel véget vethetnének "a rémálomnak".

Az orosz ENSZ-nagykövet szerint ugyanakkor kudarcba fulladtak az amerikai-francia tárgyalások, és Oroszország saját tervezetet terjeszt pénteken a BT elé.

A harcok felfüggesztését célzó ENSZ-határozaton hetek óta vajúdnak a Biztonsági Tanács tagjai, legutóbb vasárnap egyeztek meg egy tervezetről a franciák és az amerikaiak. Arról azonban - számos állam elutasítása miatt - nem szavaztak a héten, jóllehet több nap is szóba jött, hogy esetleg akkor elfogadják.

Eközben Izrael folytatja légi és szárazföldi támadásait Libanonban, a Hezbollah pedig továbbra is folyamatosan lövi rakétákkal az észak-izraeli településeket. Az izraeli hadsereg - libanoni közlés szerint - 350 libanoni katonát, illetve rendőrt tart fogva Mardzsaajún egyik laktanyájában. A zömében keresztények lakta várost csütörtökön foglalták az izraeliek.

Ahmed Fatfát libanoni belügyminiszter szerint az izraeliek délután hatoltak be a mardzsaajúni laktanyába, és azt kérték az ott tartózkodó libanoniaktól, hogy osztozzanak velük az épületen. A katonák ezt megtagadták, és közölték, hogy távozni akarnak, amiben viszont az izraeliek megakadályozták őket - mondta a miniszter, aki szerint a dandárparancsnok is a visszatartottak között van. "Foglyoknak tekintjük őket" - közölte hozzátéve, hogy folynak a tárgyalások elengedésükről.

Izraeli gépek csütörtökön bombák mellett szórólapokkal is megszórták Bejrútot, amelyekben a város déli - Hezbollah ellenőrizte - részeinek elhagyására szólították fel a lakosokat. "Vigyázzatok! A Hezbollah terrorista akcióinak kiterjesztése heves és fájdalmas ellencsapást von maga után, és ez nem csak Hasszán bandáját és bűnözőit érinti majd" - idézte a CNN a szórólapot.

A Hezbollah rakétatámadásai egy felnőttet és egy gyereket öltek meg egy faluban - Dejr al-Asszadban - csütörtökön.

[origo]/MTI

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK