Vakációzók tömege kelt útra egyszerre Japánban a buddhista holtak és ősök ünnepének alkalmából. Szombaton Tokiótól északra 112 kilométeres dugó alakult ki, de a vasúton és a repülőtereken is nagy volt a tumultus.

Óriási zsúfoltság alakult ki szombat délelőtt a japán utakon, vasútállomásokon és repülőtereken, mert vakációzók tömege kelt útra egyszerre az obon buddhista ünnep alkalmából. A holtak és ősök ünnepének beköszöntével e kirajzás minden év augusztusában lejátszódik Japánban, s ilyenkor a szigetországban rekordokat döntenek az országutakon a hosszú torlódások.

Szombaton a Tokiótól északra eső Tocsigi prefektúrában 112 kilométeres dugó alakult ki. Több más gyorsforgalmi úton is ötven-hatvan kilométer hosszú volt az autósor. Azok sem jártak azonban jobban, akik az autó helyett más közlekedési eszközt választottak. Mint vasúti illetékesek elmondták, volt olyan vonal, ahol szombatra 180 százalékos volt a foglalási arány.

Az utazási kedvet nem lohasztotta le a repülőgép-robbantásos merényletek csütörtökön Nagy-Britanniában bejelentett leleplezése sem, csak néhányan mondták le a légitársaságoknál az előre lefoglalt helyet. Az Egyesült Államokba és több más országba közlekedő járatokon a szokásosnál hosszadalmasabb volt a biztonsági ellenőrzés.