Heves fegyveres összetűzésbe került tálib felkelőkkel és életét vesztette három amerikai katona Afganisztán északkeleti részén, míg a déli Kandahár tartományban egy öngyilkos merénylő egy kanadai katonát ölt meg.

Fotó: MTI
Egy hét alatt hét halott

Az Afganisztánban állomásozó amerikai csapatok képviselői szombaton arról számoltak be, hogy tálib fegyveresek gránátvetőkkel és kézi fegyverekkel nyitottak tüzet egy katonai járőrre a pakisztáni határ közelében, Nurisztán tartományban. Az amerikai katonák tüzérségi támogatást kértek, s a kibontakozó harcban három amerikai katona meghalt, egy afgán és másik három amerikai megsebesült.

Ugyanaznap a déli Kandahár tartományban, szintén a pakisztáni határ térségében öngyilkos merénylő végzett a NATO-kontingens egyik kanadai katonájával. A kanadai külügyminisztérium bejelentése szerint a nemzetközi erők katonája Szpin Boldaknál vesztette életét még pénteken, amikor egy öngyilkos merénylő nekivezetett egy robbanószerrel megrakott autót egy kanadai katonai konvojnak. A merényletben több afgán civil is megsebesült.

Az Afganisztánba vezényelt kanadai kontingens egy hét leforgása alatt a hetedik emberét veszítette el, míg a küldetés kezdete - 2003 nyara - óta 26 kanadai katona halt meg a közép-ázsiai országban.