Hétfőn reggel életbe lép a fegyverszünet Izrael és Libanon között. Kofi Annan, az ENSZ főtitkára szerint a két ország miniszterelnökei már megállapodtak a fegyvernyugvásról, ennek ellenére vasárnap reggel és délután az izraeli légierő ismét libanoni célpontokat bombázott. Vasárnap este a Hezbollah lőtt rakétákat Haifa városára. A támadásoknak újabb civil áldozatai voltak.

Izrael és Libanon augusztus 14-én befejezi az ellenségeskedést - jelentette be szombaton Kofi Annan, az ENSZ főtitkára. A világszervezet vezetőjének közleménye szerint a felek már megállapodtak a fegyverszünetről, ezért hétfőn, greenwichi középidő szerint reggel 5 órakor befejezik a harcokat. Vasárnap az izraeli kormány is bejelentette: elfogadta a Libanonra vonatkozó BT-határozatot az ellenségeskedések beszüntetéséről, amelyet Bejrútban már szombat este támogatásáról biztosított a libanoni kabinet.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa (ENSZ BT) nemrég határozatban szólította fel Izraelt és a Hezbollah síita szervezetet, hogy szüntessék be egymás ellen folytatott harcukat. Kofi Annan elmondta, hogy korábbi ígéretéhez híven kapcsolatba lépett Izrael és Libanon miniszterelnökével, és megvitatta velük a BT által kért fegyvernyugvás életbe lépésének pontos dátumát.

A világszervezet vezetője közölte, a BT civilek életét szeretné megóvni, valamint meg akarja szabadítani a két ország polgári lakosságát a további szenvedésektől. Annan ezért biztosította a feleket arról, hogy a térségben tartózkodó ENSZ-erők (UNIFIL) együtt fognak munkálkodni velük, és érvényt szereznek megállapodásuknak.

Újabb csapások

A közelgő fegyverszünet ellenére a Hezbollah vasárnap ismét rakétákkal lőtt több észak-izraeli várost, miután az izraeli légierő hajnalban újabb célpontokat támadott Libanon északi, keleti és déli részén egyaránt. Izrael közölte, hogy repülőgépei a Hezbollah libanoni síita szervezet állásain kívül utakat is támadtak, hogy elvágják a velük harcban álló csoport utánpótlását.  A támadásokban a libanoni rendőrség szerint hét civil vesztette életét, a szombati harcok azonban ennél jóval több áldozatot követeltek.

Az izraeli hadsereg vasárnap kora délután rakétákkal lőtte Bejrút déli Haret Hreik és Ruvaisz negyedét, a Hezbollah síita szervezet erősségeit, legkevesebb két ember halálát és hét sebesülését okozva - jelentették a helyszínről a mentők. Hírek szerint a két halott egy férfi és egy gyerek volt. A lövedékek nyolc házat és egy mecsetet romba döntöttek Ruvaiszban. A Hezbollah televíziója, az al-Manar idézte a szervezet közleményét, miszerint a Hezbollah egyetlen tagja sem sebesült meg a támadásban, és vezére, Haszan Naszrallah sejk biztos helyen van.

Rakétasorozat hullott vasárnap este az észak-izraeli Haifa városára és környékére; kórházi források szerint a lövedékek nem okoztak sebesüléseket. A libanoni síita Hezbollah 15 rakétája a város hat különböző pontján csapódott be, s okozott károkat. Gépkocsik gyulladtak ki, és sűrű fekete füstfelhő borította be a külső negyedeket. Vasárnap este a Hezbollah gerillái lelőttek egy izraeli, pilóta nélküli repülőgépet Dél-Libanonban.