A Londonban, csütörtökön bejelentett merényletek előkészítésében részt vevő nagy-britanniai terroristák állítólag német kapcsolatokkal is rendelkeztek. A német belügyminisztérium államtitkára ugyanakkor közölte: Németország nem szerepelt a támadási célpontok között. Eközben brit légiközlekedési illetékesek bejelentették: ha a jelenlegihez hasonlóan szigorú marad a repülőtéri ellenőrzés, összeomolhat a légi forgalom.

Állítólagos német kapcsolatokkal is rendelkeztek azok a nagy-britanniai terroristák, akiket a hét közepén vettek őrizetbe London és Birmingham városában az Egyesült Államokba tartó utasszállító repülőgépek elleni merényletkísérletek gyanújával - közölte vasárnap a berlini kormány egyik magas rangú képviselője. A belügyminisztérium államtitkára, August Hanning a Welt am Sonntagnak adott, de valamennyi vasárnapi lap által ismertetett nyilatkozatában egyértelműen utalt arra, hogy a merénylettervekkel gyanúsított iszlám terroristák a hatóságok információi szerint német szálakkal is rendelkeztek. Németország azonban - legalábbis ezen információk alapján - nem szerepelt a közvetlen támadási célpontok között - közölte az államtitkár, utalva arra, hogy a német hatóságok folytatják a nyomozást.

Az ügyben várhatóan hamarosan állást foglal a német hírszerzés, a Bundesnachrichtendienst (BND) is. Konkrét részletek egyelőre nem ismeretesek, annyi azonban kiszivárgott, hogy az egyik őrizetbe vett terrorista korábban Hamburgban élt, de még a 2001. szeptember 11-i egyesült államokbeli merényletek előtt New Yorkba repült, s azóta nyoma veszett.

Nem tartható a túl szigorú ellenőrzés

Vasárnap brit légiközlekedési illetékesek figyelmeztettek: a jelenlegi szigorított repülőtéri ellenőrzés fenntarthatatlan, és két napon belül összeomolhat a légi forgalom, ha nem történnek sürgős intézkedések a helyzet javítására. Mint Stephen Nelson, a BAA repülőtér-üzemeltető társaság vezérigazgatója a BBC televízióban elmondta, a példátlan biztonsági intézkedések fenntarthatatlanok, és a társaság nem lesz képes biztosítani a százszázalékos légi forgalmat a jelenlegi körülmények között.

A londoni Heathrow repülőtér vasárnap - optimista becslés szerint - a szokásos forgalom 70 százalékát fogja tudni biztosítani, míg a Gatwick és a Stansted repülőterek a járatok 20 százalékát kénytelenek törölni a szigorított utasellenőrzés következtében a kiszolgáló személyzetre nehezedő sok munka miatt.

 Az utasoknak a járattörlések mellett komoly késésekre is fel kell felkészülniük, miután az amerikai hatóságok új biztonsági intézkedéseket vezettek be az elmúlt héten leleplezett, az Egyesült Államokba tartó repülőgépek felrobbantására szőtt összeesküvés nyomán. Az amerikai ellenőrzés utasonként 34 különböző információ közlését követeli meg, mielőtt az Egyesült Államokba induló gép felszállna a repülőtérről.

Szombaton még úgy látszott, hogy a légi közlekedés visszatér a normális kerékvágásba, de vasárnapra virradóra a BAA már azt közölte, hogy a légi forgalom korábbi szintje fenntarthatatlan. A társaság közlése szerint az újabb járattörlések valószínűleg a rövid távú járatokat fogják érinteni.