Washington tagadja, hogy segített Izraelnek

2006.08.13. 19:16

Az USA segített Izraelnek a Libanon elleni csapások tervezésében a The New Yorker című lap szerint. Washington cáfolta az állítást.

Az Egyesült Államok segített Izraelnek a Libanon elleni támadások megtervezésében, arra számítva, hogy a Hezbollahot szétzúzó akció előjátéka lehet az iráni nukleáris létesítmények elleni megelőző amerikai csapásmérésnek - írta legfrissebb számában a The New Yorker.

A Pulitzer-díjas Seymour Hersh a hetilapban azt állította: a Hezbollah elleni izraeli katonai műveleteket az amerikai kormány részvételével már az előtt megtervezték, hogy a síita csoport elrabolt két izraeli katonát július 12-én. Izrael ezután indított Dél-Libanonban már egy hónapja tartó véres megtorló akciót.

Hersh hírszerzési és diplomáciai forrásokból úgy értesült: Bush elnök és Cheney alelnök úgy kalkulált, a megerősített Hezbollah-állásokat megsemmisítő sikeres bombázássorozat az iráni atomlétesítmények elleni amerikai csapások "előjátéka" lehet.

Az újságíró egy nevének elhallgatását kérő Közel-Kelet-szakértő szavai alapján azt írta, hogy Washington egyebek mellett azért támogatta a tervezett izraeli bombázásokat, mert az esetleges Irán elleni megelőző csapásmérés esetére meg kellett szabadulni a Hezbollah fegyvereitől, amelyekkel megtorló csapást lehetett volna mérni Izraelre.

Mint Hersh megjegyzi, az amerikai kormány tagadta, hogy tudott volna Izrael tervezett légi háborújáról. A nemzetbiztonsági tanács szóvivője azt mondta, Izrael nem adja jelét annak, hogy támadást fontolgat. A Pentagon pedig közölte, Washington a diplomáciai megoldáshoz ragaszkodik az iráni atomdosszié ügyében.

A Pulitzer-díjas újságíró szerint Washington nem fog tanulni a libanoni viszályból; Cheney alelnök és Rumsfeld védelmi miniszter "a füst eloszlásával" sikernek állítják majd be az izraeli műveleteket és továbblépnek az Irán megtámadásáról szőtt terveik megvalósítása felé.

KAPCSOLÓDÓ CIKK