A holokausztról készített karikatúrákból nyílt kiállítás hétfőn Teheránban. A szervezők így akarnak válaszolni a Mohamed prófétáról európai újságokban közzétett gúnyrajzokra. A kiállításra a világ több mint hatvan országából mintegy 1100 karikatúra érkezett, ebből 200-at mutatnak be.

"Azért nyitottuk meg ezt a kiállítást, hogy felmérjük, hol húzódik a szólásszabadság határa a nyugatiaknál" - jelentette ki Maszud Sozsaj, az iráni karikaturisták szövetségének elnöke a holokausztról készült karikatúrák kiállításának megnyitóján. Hozzátette, hogy Nyugaton "azt írhatnak a prófétáról, amit akarnak, de ha valaki kételyeit hangoztatja a holokauszttal kapcsolatban, megbírságolják vagy börtönbe küldik".

Az iráni karikaturista szövetség és a Hamsahri című teheráni napilap februárban hirdetett nemzetközi karikatúrapályázatot "Hol vannak a nyugati véleményszabadság határai?" címmel a holokausztról, miután a muzulmánok vallási meggyőződését sértő Mohamed-karikatúrák ügye zavargásokat váltott ki Európában és muzulmán országokban. A pályázók foglalkozhattak más témákkal, így "az Egyesült Államok és Izrael által elkövetett bűnökkel" is.

A világ több mint hatvan országából mintegy 1100 gúnyrajz érkezett. Az ezek közül kiválogatott több mint kétszáz karikatúrát a palesztin kortárs művészet múzeumban állították ki egy hónapra. A három legjobbnak ítélt alkotás szerzőjét 12 ezer, 8 ezer, illetve 5 ezer dollárral jutalmazzák. Sozsaj hangsúlyozta, hogy a pénzdíjak nem kormányzati szervezettől származnak.

Irán Izrael esküdt ellensége, és a holokauszt valódiságát, illetve az áldozatok számát megkérdőjelező nézetek bizonyos visszhangra találtak az országban. Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök többször is mítosznak nevezte a holokausztot, amelyet szerinte az európai országok arra használnak, hogy igazolják Izrael állam létrehozását palesztin területeken.