A magyarokra nézve megalázónak és társadalomra veszélyesnek tartja Ján Slota szlovák kormánypárti politikus nyilatkozatait a szlovákiai Magyar Koalíció Pártja, ezért büntetőfeljelentést tett ellene. Slota pártja szerint az MKP revansot akar venni ezzel a lépéssel.

Büntetőfeljelentést tett hétfőn a Magyar Koalíció Pártja (MKP) a pozsonyi kormánykoalícióhoz tartozó Szlovák Nemzeti Párt (SNS) elnöke, Ján Slota ellen, aki nyilatkozataiban többször is durván sértegette a magyarokat. Ján Slota kijelentései egyértelműen kimerítik a nemzetgyalázás bűntettét - indokolta a feljelentést az MKP.

Az MTI pozsonyi irodájához eljuttatott nyilatkozatában a júniusi választások után kormányzatiból ellenzéki pozícióba kényszerült szlovákiai magyar párt szerint a magyarellenes kirohanásairól ismert Ján Slota tevékenysége társadalmi szempontból több okból is veszélyes.

Egyrészt azért, mert kijelentéseivel a magyar nemzetet és annak tagjait, ezzel együtt Szlovákia magyar nemzetiségű állampolgárait gyalázza, megalázza és rágalmazza, másrészt azért, mert elfogadhatatlan magatartásával nemkívánatos befolyást gyakorolhat a közvéleményre, mások gondolkodására, cselekedeteire is - állítja az MKP.

"Ján Slota már meglehetősen hosszú ideje és rendszeresen szól a szlovákiai magyar kisebbséghez tartozó személyek ellen. Gyűlölettel teli kijelentései egyre nagyobb mértékű traumát és félelmet okoznak a magyar kisebbség számára a saját békés jövőjét illetően és egyben ellentéteket szítanak a szlovákok és a magyarok között" - áll az MKP sajtónyilatkozatában.

Slota pártjának szóvivője, Rafael Rafaj az MKP feljelentésének a hírére reagálva kijelentette: az MKP a Slota elleni feljelentéssel azt akarja megbosszulni, hogy az SNS feljelentése nyomán büntetőeljárás folyik az MKP ügyvezető alelnöke, Duray Miklós ellen. Rafaj szerint a lépéssel revansot akarnak venni azért is, mert az SNS több feljelentésében az MKP betiltását is követelte. Duray Miklós ugyanakkor cáfolta, hogy büntetőeljárás alatt állna. Állítása szerint Slota ellene szóló feljelentését a rendőrség ad acta tette.

Az MTI értesülése szerint a magyarországi Magyar Vidék és Polgári Párt hétfőn szintén feljelentést kíván benyújtani Ján Slota ellen. A párt képviselői hétfőn délután Pozsonyban, Szlovákia Legfőbb Ügyészségén adják át a Slota elleni feljelentésüket.