Népszavazást rendezne Jörg Haider szélsőséges osztrák politikus arról, Ausztria továbbra is az Európai Unió tagja maradjon-e? Wolfgang Schüssel kancellár irreálisnak nevezte az elképzelést.

Jörg Haider, az ausztriai szélsőjobb egykori erős embere hétfőn azt javasolta, hogy népszavazáson kérdezzék meg az euró bevezetésével és az Európai Unióval jórészt elégedetlen osztrákokat, akarják-e országuk bennmaradását az EU-ban. Haider elképzelése szerint a népszavazást még az európai alkotmány elfogadása előtt meg kellene tartani, mert azután már lehetetlen volna.

A karintiai tartományi elöljáró (miniszterelnök) javaslata az APA osztrák hírügynökségnek adott nyilatkozatban hangzott el, de Wolfgang Schüssel kancellár azonnal elutasította. A konzervatív Osztrák Néppárt (ÖVP) politikusa irreálisnak nevezte az elképzelést.

Ausztria 1995-ben csatlakozott az EU-hoz, miután a lakosság 66 százaléka a belépésre szavazott. A legutóbbi felmérés azonban arról tanúskodik, hogy már csak az osztrákok 34 százaléka tartja jó dolognak az EU-tagságot.

Haider tavaly kivált az idegengyűlölő Osztrák Szabadságpártból (FPÖ), amely egyik hibát a másikra halmozta, miután 2000-ben belépett a kormánykoalícióba, és Szövetség Ausztria Jövőjéért (BZÖ) néven új pártot alapított leghűségesebb embereivel. A közvélemény-kutatások szerint jelenleg Haider pártjának jelenlegi támogatottsága mindössze 3-4 százalék.