Kétszáz halott a legerősebb kínai tájfunban

2006.08.14. 8:29

Több mint kétszáz halottja van az utóbbi fél évszázad legerősebb tájfunjának Kínában. A vihar 200 kilométer per órás sebességgel csapott le Kína délkeleti részére. Ez idén már a hetedik tájfun, amely a térségben pusztít.

Az Új-Kína hírügynökség hétfői jelentése szerint 214-re szökött fel a Saomai tájfun halálos áldozatainak száma, miután újabb holttesteket találtak Fucsien (Fujian) tartományban. A korábbi adatok 125 halottról és 190 eltűntről szóltak.

Az újabb áldozatok többségükben halászok. A nyílt tengerről visszatért halászok közül sokan a hajójukon maradtak, hogy megóvják az egymásnak ütközéstől a járműveket, de az erős szélvihar sokat felborított.

A trópusi szélvihar a több mint 200 kilométer/óra sebességű széllökésekkel csütörtök este sújtott le az ország délkeleti részére, elsősorban a part menti Csöcsiang (Zhejiang) és a szomszédos Fucsien (Fujian) tartományra, de ketten életüket vesztették Csianghsziban (Jiangxi) is.

A Saomai, amely vietnami nyelven Vénusz bolygót jelent, az idén már a hetedik tájfun a térségben és fél évszázada a legerősebbnek számít Kínában, ahol két hete több mint nyolcvanan haltak meg a thaiföldi esőistenről elnevezett Prapirún miatt. Kínai sajtójelentések szerint a Saomai erősebb, mint az a tájfun, amely 1956 augusztusában több mint ötezer ember életét oltotta ki Csöcsiangban.

A Saomai érkezése előtt több mint 1,6 millió embert menekítettek ki otthonából. Egy hongkongi lap szerint nem igazolódtak a helyiek aggodalmai, hogy akár ezren is odaveszhettek a trópusi szélviharban. A hivatalos kínai hírügynökség szerint 108 az eltűntek száma, akiket hozzátartozóik hajókkal keresnek a tengeren.

KAPCSOLÓDÓ CIKK