A katonákkal már nem sietnek a tűzszünetet kérő országok

2006.08.16. 11:05

Az Izrael és a Hezbollah közötti tűzszünetet sokan akarták, a békefenntartástól azonban egyelőre vonakodik a legtöbb ország. Az ENSZ két héten belül 3500 katonát akar Dél-Libanonba vezényelni, egyelőre azonban hivatalosan még egy tagállam sem tett felajánlást.

Kemény tárgyalások folynak annak az ENSZ-békefenntartó egységnek a megalakításáról, amelynek feladata lesz az Izrael és a Hezbollah között hétfőn életbe lépett tűzszünet fenntartása. Az ENSZ abban bízik, hogy két héten belül sikerül 3500 katonát vezényelni Libanon déli részébe, később pedig a létszámot 15 ezerre növelnék.

Egyelőre azonban egyik ország sem siet azzal, hogy felajánljon katonákat. A tervezett békfenntartó egységről szóló egyeztetéseken 45 állam vett részt, azonban még egyikük sem tett formális felajánlást. Franciaország sem, amelytől egyébként a legnagyobb hozzájárulást várják.

A gondot az okozza, hogy még nem világos, a katonák milyen feltételek között, milyen bevetési szabályok alapján végezhetik feladatukat. Magas rangú ENSZ-tisztviselők azt mondták, minden állam ezeknek a szabályoknak a tisztázására vár - jelentette a BBC tudósítója, aki szerint jelenleg egyértelműen vonakodnak az egyes országok a katonai erő felajánlásától.

A tűzszünet hétfőn hajnalban lépett életbe, és azóta tartja magát, bár voltak kisebb incidensek a Hezbollah fegyveresei és izraeli katonák között. (Izrael azután kezdte támadni Libanont bő egy hónappal ezelőtt, hogy a Libanonban beágyazott gerillaszervezet elrabolta két katonáját, és előtte rakétákat lövöldözött izraeli területekre.) Kofi Annan ENSZ-főtitkár szóvivője viszont úgy fogalmazott, hogy rendkívül törékeny a fegyverszünet, és a legsürgősebb feladat, hogy katonák érkezzenek Dél-Libanonba.

A korábban elmenekült libanoni lakosok közül sokan visszatértek már a területre, annak ellenére, hogy Izrael figyelmeztette őket, csak akkor válik biztonságos övezetté, ha megérkeznek az ENSZ-katonák, akik a libanoni hadsereggel együtt látják el a békefenntartást.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK