Komoly aggodalmat váltott ki a brit hatóságok körében, hogy hétfőn - a legszigorúbb biztonsági intézkedések közepette - feljutott egy Lisszabonba induló repülőre egy tizenéves potyautas a Gatwick repülőtéren. Az illetékes hatóságok még vizsgálják, hogyan volt képes erre a Liverpool közelében fekvő intézetből szökött fiú. Közben kiderült, hogy tízezer poggyász veszett el a múlt heti terrorpánik alatt.

Vizsgálatot indított a brit rendőrség annak kiderítésére, hogyan tudott egy 12 éves fiú a legmagasabb szintű terrorkészültség idején, jegy és beszállókártya nélkül, akadálytalanul feljutni a Gatwick repülőtéren egy Lisszabonba induló utasszállító repülőgépre.

Szerdai londoni lapjelentések szerint a fiú - akinek nevét nem közölték - egy Liverpool melletti nevelőintézetből szökött meg (nem először), felszállt egy vonatra, és Londonba utazott. Onnan tovább, a fővárostól 40 kilométerre délre fekvő Gatwickre, ahol hétfőn reggel - amikor még érvényben volt a legmagasabb fokú riadókészültség - sikerült átcsúsznia az utasellenőrzésen és feljutnia a Monarch Airlines Lisszabonba induló járatára.

A légiutas-kísérők csak a gépen vették észre, hogy a gyereknek nincs beszállókártyája. Miután még a gép indulása előtt kiderítették, hogy nem valamelyik utas hozzátartozója, értesítették a rendőrséget és a BAA repülőtér-üzemeltetőt. A fiút a hatóságok leszállították, majd visszajuttatták a nevelőintézetbe. A sussexi rendőrség aggodalmának adott hangot a biztonság megsértése miatt. A BAA közölte, hogy "rendkívül komolyan" veszi az esetet, hiszen azt jelzi, hogy terroristák egy gyerekkel robbanóanyagot csempészhetnek fel a fedélzetére.

A British Airways (BA) bejelentése szerint körülbelül 10 ezer poggyász "veszett el" a nagy-britanniai repülőtereken a szigorított biztonsági intézkedések bevezetése óta. A légitársaság úgy tudja, ezeknek fele a repülőtereken várja, hogy visszakerüljön gazdájához. A BA és a BAA között tovább zajlik a "szavak háborúja" az eltűnt poggyászok miatt. A BA a repülőtér-üzemeltetőt teszi felelőssé, és már korábban bejelentette, hogy valószínűleg kártérítési igénnyel fog fellépni a BAA-val szemben a több száz járattörlés miatt is. A BA a terrorista összeesküvés múlt csütörtöki leleplezése óta mintegy 700, Heathrow-ról induló járatát törölte az utasok aprólékos és lassú ellenőrzése miatt.