Egy halász meghalt, amikor az orosz haditengerészet egyik járőre rálőtt egy japán rákhalászhajóra. Az oroszok lefoglalták a hajót, amely szerintük megsértette felségvizeiket. Japán tiltakozó jegyzékben kártérítést, illetve a hajó és a legénység elengedését követeli.

Tüzet nyitott egy orosz járőrhajó szerdán egy japán rákhalászhajóra az orosz ellenőrzés alá tartozó déli Kuril-szigetek közelében, amelyeket Japánban "Északi Területeknek" neveznek. A japán parti őrség tisztje szerint a tűzharcban egy halász meghalt. Az orosz tengeri hatóságok azt követően fogták el a 4,9 tonnás hajót, miután moszkvai állítás szerint nem volt hajlandó felszólításra megállni. A parti őrség szerint 1956 októbere óta ez volt az első halálos végű incidens a térségben.

A japán külügyminisztérium Oroszország tokiói ügyvivőjének átadott tiltakozó közleményében elfogadhatatlannak nevezte az incidenst, a japán hajó és legénységnek azonnali szabadon bocsátását, valamint kártérítést és az orosz felelősök megbüntetését követelte. Az orosz ügyvivő ugyanakkor újságíróknak úgy nyilatkozott, hogy a japán hajó gyaníthatóan megsértette az orosz felségvizeket.

A japán Hokkaido sziget észak-keleti csücskénél fekvő gyéren lakott négy szigetet a szovjet hadsereg a második világháború utolsó napjaiban foglalta el. Tokió a megszállást törvénytelennek tekinti, és visszatérésüket követeli japán fennhatóság alá. Ez a területi vita mind a mai napig akadályozza, hogy Japán és a jogutód Oroszország hivatalos békeszerződést kössön. Vlagyimir Putyin orosz elnök az idén júliusban felajánlotta, hogy élesszék fel az 1956-os szovjet-japán deklarációt, amelyben Moszkva beleegyezett a két kisebb sziget visszaadásába. Japán azonban ezt elégtelennek tartja, és a területi vitáról folyó tárgyalások azóta is zsákutcában vannak.