Négy hónappal kevesebbet kell leülnie a 2002-es bali robbantásban közreműködő kilenc elítéltnek. Büntetésüket az indonéz nemzeti ünnep alkalmából enyhítették. Az enyhítés azonban nem vonatkozik a 202 halálos áldozatot követelő robbantás miatt életfogytiglanira, vagy halálbüntetésre ítélt hét elkövetőre.

Csökkentették a 2002-es, 202 halálos áldozatot követelő bali merényletek kilenc elítéltjének büntetését csütörtökön az indonéz nemzeti ünnep, a holland gyarmati uralom alól való felszabadulás évfordulója alkalmából. Erről Djoko Bambang Untung indonéz igazságügy-miniszter számolt be.

Valamennyiüknek 4 hónappal kevesebbet kell börtönben tölteniük 5-től 16 évig terjedő büntetésükből. Közülük nyolcat Baliban őriznek, egy pedig Jakartában raboskodik. Egy további elítéltet szabadon engedtek. A négy életfogytiglanra ítélt terrorista nem kapott enyhítést, és a tervek szerint még ebben a hónapban kivégzik a merényletben vezető szerepet játszó Amrozit, Ali Gufront és Imam Samudrát, akiket jelenleg egy Jáva tartománybeli börtönben tartanak fogva.

A terroristák büntetéscsökkentése miatt felháborodottan nyilatkozott az egyik ausztrál áldozata édesapja. Brian Deegan ügyvéd, aki 21 éves fiát vesztette el, közölte, hogy az intézkedés megmutatta: az indonézek nem veszik komolyan a terrorizmus elleni harcot. Különösen megdöbbentőnek nevezte, hogy Jakarta azután élt az eszközzel, hogy ígéretet tett Canberrának: nem alkalmazza a nemzeti ünnepen szokásos automatikus büntetés-csökkentést a terroristák esetében. Deegan ugyanakkor bejelentette: levelet írt az indonéz kormánynak az Amnesty International kérésére, hogy ne hajtsák végre a kiszabott halálos ítéleteket, mert nem akarja, hogy erőszakra erőszak legyen a válasz. A bali áldozatok közül 88 ausztrál állampolgár volt.

A 2002 októberében Bali turistaparadicsomában elkövetett merényletek kapcsán összesen 33 személyt börtönöztek be. Júniusban azonban, megelőlegezve a nemzeti ünnepi kegyelmet, szabadon engedték Abu Bakar Bashir iszlám vallási elöljárót, az al-Kaidával kapcsolatban álló Jemaah Islamiyah helyi terrorista szervezet szellemi vezérét, miután 30 hónapos büntetéséből 26-ot letöltött. Bashir szabadlábra helyezése is kiváltotta Ausztrália tiltakozását.