Washington gyors büntetéssel fenyegetett, ha Irán nem hagy fel az urándúsítással a kitűzött, augusztus végén lejáró határidőig. Az Egyesült Államok külügyi államtitkára szerint legalább utazási tilalmakról, és az iráni vezetők vagyonának befagyasztásáról dönt majd az ENSZ.

Az Egyesült Államok már szeptember elején büntetőintézkedéseket fog kezdeményezni az ENSZ-ben, ha Irán nem hagy fel az urándúsítással - közölte Nicholas Burns külügyi államtitkár csütörtökön. Mahmúd Ahmadenizsád iráni elnök egy hét eleji beszédében már elutasította azt az ENSZ-határozatot, amely az iráni atomtevékenység beszüntetésére szólította fel Teheránt augusztus 31-ig. A világszervezet a hónap végéig vár hivatalos választ Irántól.

A külügyi államtitkár szerint Washington gyorsan fog lépni, annál is inkább, mert a térségbeli vezető szerepre pályázó Irán szándékai aggodalmat keltenek a térség arab országaiban is. Az amerikai kormány bizonyos abban, hogy a Biztonsági Tanács legalább korlátozott szankciókat fog hozni, utazási tilalmakat és az iráni vezetők javainak befagyasztását rendeli el.

Irán továbbra is elutasítja azokat a vádakat, hogy a polgári célú atomenergia-termelés helyett titokban atomfegyver kifejlesztésén fáradozna.