Minden korábbinál határozottabban utasította vissza csütörtökön az 1945-ös Waffen-SS-tagsága miatt személyét ért bírálatokat Günter Grass világhírű német író. Az irodalmi Nobel-díjas Grass a hét végén ismerte be először, hogy a második világháború utolsó hónapjaiban a náci párt fegyveres alakulatának a tagja volt.

Günter Grass, akit az elmúlt napokban számos pályatárs és politikus élesen bírált elsősorban a több évtizedes hallgatás miatt, az ARD televíziónak adott interjúban elmondta, hogy Waffen-SS-tagsága alatt nem követett el bűncselekményt. "Behívót kaptam a Waffen-SS-be, de semmifajta bűncselekményt nem követtem el, ugyanakkor mindig is éreztem azt az igényt, hogy minderről egyszer szélesebb összefüggésekben beszámoljak" - fogalmazott az író, aki az elmúlt évtizedekben szinte minden művében a múlttal való szembenézést sürgette, és elítélte a háborút és a totalitárius rendszereket.

Grass úgy vélte: most érkezett el az idő arra, hogy mindezt végre kiadja magából, és ezért írta meg A hagyma hámozása című önéletrajzi naplóját, amelyet a göttingeni Steidl kiadó a tervezett szeptember 1-jei időpont helyett a hatalmas érdeklődésre való tekintettel már most szerdán megjelentetett. Az első nyomást, azaz 150 ezer példányt értesülések szerint csütörtök kora délelőttig valósággal szétkapkodtak, s további 100 ezer példány már nyomás alatt van.

Az interjúban Grass annak a nézetének adott hangot, hogy amit íróként és emberként tett, teljes mértékben ellensúlyozza azt, amit most a náci idők idején történtek miatt felrónak neki. Úgy vélekedett, hogy politikai nézeteinek hitelességét semmilyen kár nem érte, és nyomatékosan hangsúlyozta: íróként és állampolgárként a jövőben is hallatni kívánja szavát. Kijelentette viszont: felkészült arra, hogy az ellene irányuló támadások még jó ideig folytatódni fognak.