A Hezbollah visszavert egy támadást

2006.08.19. 9:18

Izraeli helikopteres akciót vert vissza a Hezbollah síita fegyveres szervezet szombaton hajnalban a kelet-libanoni Baalbek közelében. Az iskola elleni akció a tűzszünet első komoly megsértése.

Az al-Manar nevű Hezbollah tv-csatorna szerint egy izraeli kommandó szállt le a Baalbektől 15 kilométerre, nyugatra fekvő Budai falu mellett és az egység a település felé tartott, de a síita szervezet harcosai visszavonulásra kényszerítették őket.

Az akció hírét egy névtelenséget kérő libanoni katonai szóvivő is megerősítette. Közlése szerint két izraeli helikopter két Hummer típusú katonai járművet helyezett le a Afkában, a Libanon-hegy oldalában. Az izraeli katonák egy iskolát támadtak meg a heklikopterek támogatásával, miközben harci gépek a síita milícia állásait bombázták. Az akció végén a helikopterek elszállították a katonákat és a két Hummert.

A katari központú al-Dzsazíra hírtelevízió úgy értesült, hogy az izraeli támadás célja Mohamed Jazbeknek, a Hezbollah politikai irodája tagjának likvidálása volt. Jazbek sorsáról azonban nem érkezett jelentés.

Az izraeli hadsereg szerint egy Szíriából és Iránból érkező fegyverszállítmány átvételét akadályozták meg. A hadsereg közleménye leszögezte: Izrael mindaddig folytatja az ilyen megelőző hadműveleteket, amíg a helyszínre nem érkeznek az ENSZ-erők, és meg nem akadályozzák a Hezbollah újrafelfegyverzését. Áldozatokról nem esett szó a kommünikében.

Izraeli harci gépek nem támadták Libanont a hétfőn életbe lépett tűzszünet óta. Ez volt a fegyvernyugvás első komolyabb megsértése.

KAPCSOLÓDÓ CIKK