Kiadták az oroszok a japán halász holttestét

2006.08.19. 12:06

Oroszország átadta Japánnak annak a japán halásznak a holttestét, akit szerdán az orosz parti őrség és egy japán rákászhajó között kirobbant tengeri incidensben lőttek le. Az oroszok visszautasítják ugyanakkor Tokió kártérítési követelését.

Az orosz hatóságok átadták Japánnak a szerdai tengeri incidensben megölt halász holttestét. Moszkva ugyanakkor visszautasította Tokió követelését, amely szerint az orosz fél kártérítéssel tartozik a halász megöléséért, és bírálta Japánt, amiért a tengeri incidenst összekapcsolja a Kuril-szigetekről évtizedek óta tartó vitával.

Szerdán az orosz parti őrség figyelmeztető lövéseket adott le egy japán rákhalászhajóra, ekkor kapott halálos sebet a 35 éves Morita Micuhiro. Az orosz hatóságok őrizetbe vették orvhalászat címén a hajót és három főnyi legénységét. A halász földi maradványait szombaton a japán külügyminiszter-helyettes, Jamanaka Akiko vette át.

Egy nevének elhallgatását kérő orosz külügyi osztályvezető ugyanakkor megerősítette, hogy a hajó és annak három főnyi legénysége továbbra is az orosz hatóságok őrizetben van. A Kyodo hírügynökség arról számolt be, hogy az orosz államügyészség vádat emelt a halászhajó parancsnoka ellen határsértés és illegális halászat miatt.

1956 októbere óta ez volt az első halálos kimenetelű incidens a térségben, bár elég gyakoriak a konfliktusok az orosz hatóságok és japán halászok között. Japán adatok szerint 1994 és 2005 között 30 halászhajót tartóztatott fel az orosz parti őrség összesen 210 főnyi legénységgel a vitatott vizeken.