Újabb Hamász politikust fogott el Izrael

2006.08.19. 15:41

Izraeli katonák letartóztatták a palesztin miniszterelnök-helyettest szombat hajnalban arra hivatkozva, hogy ez is része a Hamász radikális mozgalom elleni harcnak. Így már több mint 60 palesztin politikus van Izrael fogságában.

Izraeli katonák őrizetbe vették Nászer as-Sár palesztin miniszterelnök-helyettest szombaton hajnalban Rámalláhban. Az izraeli hadsereg azzal indokolta a letartóztatást, hogy az "a Hamász radikális mozgalom elleni harc része". A hadsereg szóvivője szerint as-Sárt egy terrorista szervezetben való tagsága miatt vették őrizetbe. A palesztin miniszterelnök, Iszmáil Haníje és Száeb Erekát palesztin főtárgyaló elítélte az akciót.

A katonák hajnali fél ötkor betörtek a kormányfő-helyettes házába, és magukkal vitték a férfit. Azóta, hogy szélsőséges palesztin szervezetek június végén fogságba ejtettek egy izraeli katonát, a zsidó állam hadserege folyamatosan támadja a Gázai övezetet, és valóságos hajtóvadászatot indított a Hamász szervezet vezette palesztin kormány tagjai ellen. Sár is bujkálni kényszerült, ezért ritkán tartózkodott otthonában.

Izrael augusztus 5-én őrizetbe vette Abdel-Azíz Duejk parlamenti elnököt, valamint további 64 Hamász-tagot, köztük hét minisztert és több mint két tucat parlamenti képviselőt. Iszmáil Haníje palesztin kormányfő kijelentette, hogy Izrael nem töri meg a kormány és a palesztin nép elszántságát. "Izrael arra törekszik, hogy aláássa a palesztin politikai rendszert, valamint akadályokat állítson a kormány és a nép elé... Ez zsarolás, de mi elszántak vagyunk, hogy folytassuk utunkat" - tette hozzá. Száeb Erekát palesztin főtárgyaló ugyancsak elítélte az akciót.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK