A libanoni újjáépítésről tanácskoztak Kairóban az Arab Liga külügyminiszterei, és megígérték: segítséget nyújtanak az ország talpraállításához. Irán közben sokak szerint a Hezbollahot támogatja jelentős pénzekkel - egyesek szerint a liga ezt kívánja ellensúlyozni felajánlásaival.

Mohammed asz-Szabah kuvaiti külügyminiszter már az egyiptomi fővárosba érkezve bejelentette, hogy kormánya 800 millió dollárt adományozott Libanonnak. Szaúd-Arábia közölte, hogy a már elkülönített másfél milliárd dolláron felül még 500 millió dollárral segíti a háború sújtotta országot, és a többi olajban gazdag öbölállam is megígérte, hogy anyagilag támogatja a károk helyreállítását. Fauzi Szallúh libanoni külügyminiszter még további felajánlásokra biztatta arab kollégáit.

Az arab miniszterek - akiket aggaszt, hogy Izrael és a síita Hezbollah 34 napig tartó háborúja lökést ad a radikális szervezetnek, valamint szíriai és iráni támogatóiknak - a vasárnapi tanácskozáson megvitatták egy pénzalap tervét Libanon számára, ezenkívül áttekintették a holtponton lévő közel-keleti békefolyamat újjáélesztésének lehetőségeit is.

Diplomaták szerint az arab országok adományaikkal ellensúlyozni akarják azokat a jelentős pénzeket, amelyek hírek szerint Irán ad a Hezbollahnak az újjáépítés céljára. "Ez háború a libanoniak szívéért és eszéért, amelyet az arabok ezúttal nem veszíthetnek el az irániakkal szemben" - mondta az Arab Liga egy magas rangú tisztviselője név nélkül, mert nem volt felhatalmazása, hogy a sajtónak nyilatkozzon.

Haszan Naszrallah sejk, a Hezbollah vezetője is azt ígérte, hogy segít újjáépíteni Libanont, és a szervezet szociális munkásai a hét végén elkezdtek pénzt osztani az otthonukat elvesztőknek lakbérre és bútorvásárlásra - fejenként 12 ezer dollárt. Naszrallah nem mondta, honnan jön a pénz, de általános vélemény szerint a Hezbollah fő támogatója, a létrejötténél annak idején bábáskodó Irán nyitotta meg pénztárcáját.

Irán viszont - amely nem arab ország, és így nem is tagja a ligának - váltig tagadja és vasárnap is tagadta, hogy pénzelné a Hezbollahot. "A Hezbollah törvényes szervezet Libanonban, saját gazdasági erőforrásokkal és népi támogatottsággal" - mondta Hamid Reza Aszefi teheráni külügyi szóvivő.

Libanon az Arab Ligát is megosztja

Az arab államok a rendkívüli ülésen támogattak egy egyiptomi-jordániai-szaúdi kezdeményezést a közel-keleti békefolyamat felélesztésére. Amr Músza főtitkár bejelentette, hogy szeptemberben a liga küldöttsége New Yorkba utazik, és az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé viszi a közös kezdeményezést, amely a 2002-ben elfogadott terv felújított és kiegészített változata. Javaslatuk értelmében az arab államok rendeznék viszonyukat Izraellel, cserébe azért, hogy az izraeli csapatok visszavonulnak az 1967-es háború előtti határok mögé.

Az Arab Liga 22 külügyminisztere közül 18 jelent meg Kairóban, s növekvő feszültségekre utal, hogy hiányzott a résztvevők közül Szíria képviselője, Valíd Moallem. Azután maradt távolt, hogy sok arab kormányt feldühített Bassár el-Aszad szíriai elnök keddi beszéde, amelyben keményen bírálta arab vezetőtársait, mert nem támogatták a Hezbollahot Izraellel szemben.

Becslések szerint mintegy 15 ezer ház dőlt romba és 140 híd rongálódott meg az izraeli légi és tüzérségi támadások következtében, s károk keletkezett az infrastruktúra számos kulcsterületén.