Felrobbant egy földgázvezeték Törökországban. A detonáció oka egyelőre ismeretlen, de a tartományi kormányzó és a hatóságok a szakadár kurd felkelőket gyanítják a háttérben.

Robbanás következtében hatalmas tűz ütött ki egy földgázvezetéken szombat este Törökország keleti részén, s a helyi hatóságok nem zárták ki a szabotázs lehetőségét. A robbanás a részben kurdok lakta Agri tartományban történt. Ezen a vidéken húzódik az a gázvezeték, amelyen Törökország földgázt importál Iránból hazai szükségletei ellátására. A felcsapó lángnyelveket helyszíni beszámolók szerint több kilométeres távolságból is látni lehetett. A detonáció okra egyelőre ismeretlen. Halil Ibrahim Akpinar tartományi kormányzó mindazonáltal úgy nyilatkozott, hogy a szakadár kurd felkelőket gyanítják a háttérben.

 

A Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) gerillái 1984-ban indítottak fegyveres harcot annak reményében, hogy Törökország egy részén kurd államot hoznak létre, vagy legalábbis  széleskörű önrendelkezési jogokat harcolnak ki a helyi kurd lakosságnak. Az összecsapásokban és merényletekben eddig mintegy 37 ezren vesztették életüket. A PKK fegyveresei gáz- és olajvezetékek ellen is intéztek támadásokat.