Libanon szerint a tűzszünet nyílt megsértése volt a szombat hajnali izraeli helikopteres akció. Izrael szerint erre azért volt szükség, mert Libanon sérti meg a tűzszünet a folyamatos fegyvercsempészettel. Közben szombaton megérkeztek az első francia ENSZ-békefenntartók Libanon déli részére.

Vita a tűzszünet megsértéséről

Védelmébe vette Ehud Olmert izraeli miniszterelnök Kofi Annan ENSZ-főtitkárral folytatott telefonbeszélgetése során az izraeli katonák által szombat hajnalban Libanonban végrehajtott rajtaütést. A beszélgetésben az ENSZ-főtitkár közölte, hogy Libanon szerint az ENSZ Biztonsági Tanácsa által meghirdetett tűzszünet nyílt megsértése volt a szombat hajnali izraeli helikopteres akció.

Olmert szerint a rajtaütéssel a Hezbollah libanoni síita szervezet számára érkező fegyver- és lőszerszállítmány célba juttatását kívánták megakadályozni. Egyúttal felhívta a figyelmet a libanoni-szíriai határ ellenőrzésének fontosságára. Izrael azzal vádolja a Hezbollah két fő támogatójának tartott Szíriát és Iránt, hogy fegyvereket szállít a szervezetnek. Damaszkusz és Teherán ezt tagadja. Izraeli megítélés szerint a Hezbollah sérti meg a tűzszünetet a fegyvercsempészettel.

Megérkeztek az első békefenntartók

Közben szombaton megérkeztek az első francia ENSZ-békefenntartók Libanon déli részére. A helyi televízió élő adásban mutatta, amint egy francia hadihajóról két motoros gumicsónak érkezik a parthoz, 5 kilométernyire az izraeli határtól.

A zömmel hadmérnökökből álló, 50 fős csoport feladata a jövő héten útra kelő további francia egységek érkezésének az előkészítése. Párizs eddig 250 katonát ajánlott fel, és további 220 fős műszaki kontingenssel kívánja segíteni a lerombolt hidak és utak helyreállítását.

Bulgária is csapatokat akar küldeni az ENSZ libanoni békefenntartó erejébe, de a végleges döntést csak azután hozza meg, hogy tisztázták a haderő mandátumával kapcsolatos kérdéseket - jelentette be Szergej Sztanisev bolgár kormányfő szombaton. Bolgár sajtójelentések szerint Szófia hajlandó volna akár 300 katonát küldeni Libanonba.