Vasárnap újabb három hajó érkezett a Kanári-szigetekre illegális bevándorlókkal, így három nap alatt több mint ezren kötöttek ki már a szigeteken. A menekültszállások már megteltek.

A spanyol kormányfő bejelentette, hogy belügyminiszterét Szenegálba küldi hétfőn, mivel ez a nyugat-afrikai ország vált a bevándorlók legújabb kiinduló pontjává. A fokozott ellenőrzés miatt ugyanis az emberek mostanában elkerülik Mauritániát és Marokkót, ahol korábban tengerre szálltak. Madrid ismételten segítséget fog kérni az Európai Uniótól is. Pénteken hat hajó, szombaton másik három, vasárnap újabb három kötött ki a Kanári-szigeteken, fedélzetükön összesen 1151 bevándorlóval. Az év eleje óta több int 17 ezren érkeztek oda, de a Vöröskereszt tudomása szerint mintegy százezren várakoznak hajóra egyedült Szenegálban.

A menekülteket befogadó központok megteltek, emiatt a spanyol hatóságok kénytelenek az anyaországba szállítani őket, amíg előkészítik a hazatoloncolásukat. Spanyolország igyekszik repatriálási megállapodásokat kötni a nyugat-afrikai országokkal, de egyelőre kevés eredménnyel. Az év eleje óta érkezett bevándorlóknak csak mintegy 8 százalékát tudta visszaküldeni.