Legkevesebb húsz ember életét vesztette, több mint háromszáz pedig megsebesült síita zarándokokat ért támadásokban vasárnap Bagdadban. A rendőrök négy támadót lelőttek, hármat pedig őrizetbe vettek.

Fotó: MTI
Tavaly 965 hívő halt meg a síita szentélybe vezető hídon

Orvlövészek vették célba a háztetőkről az iraki főváros több pontján a Bagdad északi, Kazimíja negyedében lévő síita szenthelyhez vonuló zarándokokat. Szemtanúk közlése szerint fegyveresek egy szunnita mecsetből is lőtték a síita ünnepség zarándokait. "A zarándokok szunnita szélsőségesek által végrehajtott terrorista támadások áldozatai" - közölte az iraki egészségügyi tárca. Az iraki rendőrök négy támadót lelőttek, hármat őrizetbe vettek - jelentették be Bagdadban.

A hét végén több ezer síita hívő érkezett a 799-ben Bagdadban mártírhalált halt Musza al-Kázímnak, a síizmus 12 imámja közül a hetediknek a tiszteletére minden évben megrendezendő kétnapos ünnepségsorozatra, amely vasárnap érte el a csúcspontját. Az imám halálának évfordulóján az észak-bagdadi Kazimíja negyedben emelt mauzóleumnál - az iraki főváros legnagyobb mecseténél - minden évben menetet tartanak. A fekete ruhás zarándokok csoportokban vonulnak el a szent hely előtt, eközben vasláncokkal korbácsolják magukat.

Tavaly 965 hívő életét vesztette, több mint 800-an megsebesültek, mert tolongás tört ki a síita szentélybe vezető hídon, miután a tömegben elterjedt a hír, hogy öngyilkos merénylet készül.