A kurdok elleni 1987-88-as büntetőakció miatt indult újabb per Szaddám Huszein volt iraki elnök ellen hétfőn. Szaddámot és társait népirtással vádolják - írja a BBC. Az egykori diktátor - hasonlóan előző peréhez - már az első tárgyalási napon visszaszólt a bírónak.

Megkérdőjelezte a bíróság jogszerűségét második perének első tárgyalási napján Szaddám Huszein volt iraki elnök, aki ellen népirtás miatt indult eljárás hétfőn Bagdadban - írja a BBC. Szaddámot és hét vádlott-társát most a kurd területek elleni 1987-88-as offenzíva miatt állították bíróság elé.

Szaddám ellen egy síita falu kiirtása miatt már indult egy per. A tárgyalás le is zárult, a vád és a védelem zárszava is elhangzott, de ítéletet csak októberre ígért a bíróság. Ennek az eljárásnak a jogszerűségét nem csak a vádlottak és védőik, de több jogvédő csoport is megkérdőjelezte.

Szaddám, hasonlóan előző peréhez, ezúttal is vitába szállt a bíróval. Amikor a bírói testület vezetője felszólította, hogy azonosítsa magát, a volt iraki elnök annyit mondott: "Ismered a nevemet".

Az Anfal hadműveletet azért indította az iraki vezetés, mert azt feltételezték, hogy a kurd milíciák az Irakkal hadban álló Iránt segítik. A hadműveletnek több mint 100 ezer halottja volt. A túlélők szerint az akció során gáztámadást is végrehajtottak a kurdok ellen.

A vád szerint Szaddám és társai népirtást és háborús bűnöket követtek el. A védelem ezzel szemben azt állítja: a kurdok elleni fellépés a lázadás leverésére indított jogszerű akció volt.