Erőszak fenyegeti a kongói választási hajrát

2006.08.21. 11:07

Második fordulót tartanak októberben a kongói elnökválasztáson, mert a júliusi első körben egy jelölt sem szerzett 50 százalékot. A két versenyben maradt jelölt, Joseph Kabila ideiglenes elnök és Jean-Pierre Bemba alelnök hívei között több összecsapás robbant ki a hírre.

Második fordulót tartanak a kongói elnökválasztáson, mivel a júliusi első fordulóban egyetlen jelölt sem szerezte meg a szavazatok 50 százalékát - írja a BBC. A győzelemre legesélyesebbnek Joseph Kabila ideiglenes elnök tűnik, aki 44, 81 százalékot szerzett. A második Jean-Pierre Bemba alelnök a szavazatok mindössze 20,03 százalékát gyűjtötte be.

A kettejük közül október 29-én választhatnak a kongóiak. A választás jelentősége, hogy ez az első demokratikus voksolás Kongó történetében, mióta 1960-ban elnyerte függetlenségét.

A választási eredmények kihirdetése után összetűzések robbantak ki Kabila és Bemba hívei között. Bár a választás első fordulója békésen zajlott le, a BBC szerint a második fordulóra meg kell erősíteni a biztonsági intézkedéseket, mert további összecsapások várhatók.

Kabila, a Mobutu-uralom ellen évizedekig harcoló Laurent Kabila fia, aki apja 2001-es meggyilkolása után lett elnök, alig 30 évesen, a világ legfiatalabb államfőjeként. Bemba jelentős médiabirodalmat tudhat magáénak. A 2003-ban létrehozott átmeneti kormány egyik alelnöke, a Kongói Felszabadítási Mozgalom alapítója, aki az 1998-2002 közötti háborúban, ugandai támogatással hatalmas területeket hajtott uralma alá az ország északkeleti felében.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK