Irán folytatni fogja atomprogramját, nem állítja le a nyugati hatalmak követelésének megfelelően az urándúsítást - ez derült ki az ország legfőbb politikai és vallási vezetőjének hétfői televíziós nyilatkozatából, amely Teherán keddre várható, hivatalos válasza előtt hangzott el. Az ajatolláh egyúttal elítélte az "arrogáns hatalmak" nyomásgyakorló politikáját.

Irán legfőbb politikai és vallási vezetője hétfőn bejelentette, hogy az iszlám köztársaság folytatja atomprogramját. Ali Hamenei ajatolláh az állami televízióban bár nem mondta ki nyíltan, azt sugalmazta, hogy nem állítják le az urándúsítást, amit a Nyugat követel. "Az Iráni Iszlám Köztársaság meghozta döntését: a nukleáris energia területén erőteljesen folytatja útját és el fogja nyerni erőfeszítései gyümölcsét" - jelentette ki. Hamenei nyilatkozatában arrogánsnak nevezte az Egyesült Államokat, amiért nyomást gyakorol Iránra, pedig az ország kinyilatkoztatta, hogy nem állít elő atomfegyvert.

Az ajatolláh bejelentése előrevetíti, hogy kedden várható hivatalos válaszában Teherán nem fog eleget tenni a nyugati hatalmak, Oroszország és Kína közös követelésének, illetve nemleges választ ad arra a javaslatcsomagra, amelyet ezektől az országoktól kapott június végén. Ebben Irán számára gazdasági és más ösztönző intézkedéseket helyeztek kilátásba, cserébe a polgári és katonai célokra egyaránt felhasználható urándúsítás leállításáért.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa július végén határozatban követelte, hogy Irán függessze fel nukleáris tevékenységét. Erre augusztus 31-ig adott határidőt, ellenkező esetben a perzsa államnak gazdasági és diplomáciai jellegű büntető intézkedésekkel kell szembenéznie.