A közoktatási reform lassúsága miatt tiltakozó középiskolásokat tartóztattak le Chilében. A fővárosban, Santiagóban több mint kétezer diák tüntetett, néhányuk a rendőrséggel is összecsapott.

Több mint kétszáz embert vettek őrizetbe Chilében középiskolás diákok által szervezett tüntetések résztvevői közül. A helyi idő szerint keddi diáktüntetéseket az oktatási reformok előrehaladásának lassúsága miatt hirdették meg. A több mint kétezer diák részvételével a fővárosban, Santiagóban és az ország más városaiban megtartott tiltakozó megmozdulásokon hivatalos források szerint 221 személyt vett őrizetbe a rendőrség.

A fővárosban a La Moneda elnöki palota elé vonulni szándékozó diákok erőszakosabb, a rendőröket kövekkel dobáló csoportja összecsapott a biztonsági erőkkel, amelyek könnygázt és vízágyút vetettek be ellenük. A többnyire békés tüntetéssel a szervező diákok célja az volt, hogy felhívja Michelle Bachelet kormányának figyelmét a júniusi, mintegy egymillió diák részvételével megtartott tüntetések után beígért oktatási reformok bevezetésének lassúságára. "A kormányzat nem tartotta be a szavát" - jelentette ki a júniusi tüntetések egyik vezetője, a 16 éves María Jesús Sanhueza.