Szabadon engedtek egy németországi születésű török állampolgárt Guantánamóról csaknem öt év után. A férfi, akinek kiszabadulását Angela Merkel kancellár is próbálta elérni, hazatért családjához.

Hazatérhetett családjához csütörtökön egy németországi születésű török férfi, aki több mint négy és fél évet töltött a guantánamói börtöntáborban - számolt be ügyvédje. Murat Kurnaz jogi képviselője közleményben tudatta, hogy védencét csütörtökön az amerikai haderő dél-németországi (ramsteini) légitámaszpontján adták át a német hatóságoknak, a férfi ezután hazatérhetett családjához.

Német illetékesek - köztük Angela Merkel kancellár - régóta próbálták kieszközölni a 23 éves, brémai születésű férfi szabadulását. Kurnaz 2001 októberében Pakisztánba utazott, itt fogták el a helyi hatóságok, majd átadták az Egyesült Államoknak. 2002 januárjában vitték a guantánamói börtöntáborba, ügyvédek először 2004-ben látogathatták meg. Az USA terrorista tevékenységgel gyanúsított személyeket tart fogva Kuba szigetén lévő guantánamói támaszpontján.