Kiszabadult nigériai emberrablók fogságából hat külföldi olajipari szakember, akiket tíz nappal ezelőtt ejtettek túszul Afrika legnagyobb olajtermelő országában.

A túszokat szerda este engedték el fogva tartóik a Niger folyó deltavidékén - közölte újságírókkal Rivers szövetségi állam kormányának szóvivője, aki az emberrablók kilétéről azonban nem tudott felvilágosítást adni.

A szabadságát visszanyert hat személy közül egy amerikai, kettő brit, egy lengyel, egy francia, egy pedig ír állampolgár.

Nigéria olajkitermelő vidékén az elmúlt két hétben 16 külföldi szakembert raboltak el. Az elkövetők többnyire helyi törzsek emberei, s azt akarják kicsikarni, hogy a helyi lakosság képviselői ellenőrizhessék az olajban gazdag déli országrész olajjövedelmeit.

Az emberrablásokat megelégelve Olusegun Obasanjo nigériai elnök a múlt héten ígéretet tett a jelenség felszámolására: a rendfenntartó erők két napon át folytatott sorozatos rajtaütéseik során 160 gyanúsítottat vettek őrizetbe, bár nagy részüket azóta szabadlábra helyezték.