Az izraeliek menesztenék kormányfőjüket

2006.08.25. 8:44

Nagyot zuhant Ehud Olmert izraeli kormányfő népszerűsége a libanoni harcok öt hete alatt. Egy pénteken közzétett közvélemény-kutatás szerint a választópolgárok csaknem kétharmada szívesen venné, ha a miniszterelnök visszalépne hivatalától.

A fölmérésnek a Jediót Ahronót című újságban közölt adatai szerint 63 százalék lemondatná Olmertet, s csak 29 százalék vélte úgy, hogy maradnia kellene. A megkérdezettek 74 százaléka nyilatkozott úgy, hogy elégedetlen a kormányfő ténykedésével.

Még Olmert kormányfőénél is nagyobb, 74 százalékos Amír Perecnek, a baloldali Munkapárt vezetőjének az elutasítottsága, s a válaszadók több mint fele (54 százalék) Dan Haluc vezérkari főnököt is eltávolítaná posztjáról.

A Dahaf intézet fölmérése szerint jelenleg Benjamin Netanjahu, a jobboldali Likud párt elnöke a legnépszerűbb politikus Izraelben.

A közvélemény-kutatást 500 fős mintán végezték, a hibahatár 4,5 százalék. Július közepén, a libanoni konfliktus kezdetekor Olmert még 75 százalékos, Perec 65 százalékos támogatottsággal büszkélkedhetett.

KAPCSOLÓDÓ CIKK