Katonák százainak halálát vizsgálja az USA

2006.08.25. 12:44

Több száz elesett katona haláláról szóló jelentést vetnek össze a harctéri beszámolókkal az USA-ban - írja a BBC. A vizsgálat azért indult, mert több elesett katona hozzátartozói arra panaszkodtak, hogy nem kaptak kielégítő információkat hozzátartozóik haláláról.

Több száz, afganisztáni és iraki harcokban elesett amerikai katona halálának körülményeit vizsgálja újra az amerikai hadsereg - írja a BBC.

A vizsgálat azután indult, hogy több elesett katona családja panaszt tett, amiért nem kaptak kielégítő tájékoztatást hozzátartozójuk halálának körülményeiről.

Nagy nyilvánosságot kapott ügy volt Pat Tillman amerikai-focistáé, akiről a jelentések azt írták, ellenséges tűzben halt meg Afganisztánban. Később azonban kiderült, hogy baráti tűz végzett vele.

A vizsgálat során az elesett katonák haláláról szóló, 2001 óta írott jelentéseket vetik össze a harctéri jelentésekkel, hogy kiderüljön, mennyi ellentmondásos eset lehet.

Az iraki és afgán harctereken - a tengerész-gyalogosokat nem számítva - összesen több mint 2000 amerikai katona halt meg 2001 óta.

KAPCSOLÓDÓ CIKK