Tűz ütött ki péntek este a Szentpétervár központjában álló Szentháromság székesegyház fakupolájában. A helyszínre érkező tűzoltóknak nem volt elég létrájuk, hogy elérjék a műemlék mennyezetét.

Tűz ütött ki péntek este a Szentpétervár központjában álló Szentháromság székesegyházban, a XIX. században épült műemlék kupolája beomlott - közölte az orosz rendkívüli helyzetek minisztériuma. A tűz először a főkupolában ütött ki, amely Európa egyik legnagyobb, fából készült kupolája. Az épületben ugyanis 2004 óta rekonstrukció folyt, a tűz az állványzaton tört ki - közölte Andrej Alabijev, a minisztérium szóvivője. A tűzoltók 25 tűzoltóautóval vonultak a helyszínre, de nem volt elég létrájuk, hogy elérjék a kupola magasságát. A páratlan értékű kegytárgyak és szentképek mentésében a járókelők is segítséget nyújtottak.

Vera Gyementjeva, a város műemlékvédelmi bizottságának elnöke elmondta, hogy a fakupolákat megsemmisítő tűz megrongálta a fémszerkezeteket és a kőboltozatokat is. A műemlékvédelmi illetékes szerint az épület megfelelő finanszírozás mellett 1,5-2 év alatt állítható helyre. A 3000 főt is befogadni képes székesegyházat 1835-ben építették Vaszilij Sztaszov orosz építész, a szentpétervári klasszicista stílus mesterének tervei alapján. Híres kék fakupolái évente turisták ezreit vonzották.