Megvertek, megrugdostak a szlovákiai Nyitrán egy szlovákiai magyar lányt, aki magyarul beszélt mobiltelefonjába. A megvert lány blúzára magyarellenes mondatokat írtak. Nyitrára azonnal külön nyomozóosztagot indítottak az eset felderítésére.

Ismeretlen tettesek megvertek egy szlovákiai magyar egyetemista lányt pénteken Nyitrán, és magyarellenes szöveget írtak a blúzára. A támadás a város egyik aluljárójában történt. A két ismeretlen azért támadt rá a 23 éves diáklányra, mert a mobiltelefonjába magyarul beszélt.

Az ütlegelés és rugdosás után a lány blúzára a "Magyarok takarodjatok a Duna túloldalára" és "Halál az élősdiekre" mondatot írták - értesült az MTI a nyitrai Konstantín Egyetem magát megnevezni nem kívánó forrásától.

Az [origo] megkeresésére a pozsonyi magyar nagykövetség első helyettes vezetője, Váradi Lajos elmondta, a szlovák sajtójelentésekben is ugyanígy számoltak be az esetről, annyi különbséggel, hogy ő úgy tudja, a második felirat úgy szólt: "Paraziták nélkül". Kérdésünkre elmondta, fel sem merült annak lehetősége, hogy más ok - például rablás - miatt verhették meg a lányt.

Váradi elmondása szerint a szlovák rendőrkapitány délutáni sajtótájékoztatóján kijelentette, nem fogják tűrni az ilyen cselekményeket. Az MTI beszámolója szerint már a tájékoztató előtt külön nyomozóosztagot indítottak Nyitrára. Kérdésünkre a nagykövetség munkatársa elmondta, mivel nem magyar állampolgárról van szó, ezért ők konzulátusként nem tudnak eljárni a lány ügyében.

Az MTI beszámolója szerint az eset az egyetemhez közeli parkban történt. A német-magyar szakos, 23 éves dunaszerdahelyi diáklány éppen szigorlatra sietett. A lány alhasi vérzéssel vonszolta be magát a Konstantín Egyetem bölcsészeti tanszékére. A támadók az áldozat minden értéktárgyát elvették. A lány kora délután még a nyitrai kórházban feküdt, de a szülei még a nap során a lakóhelye szerint illetékes dunaszerdahelyi kórházba viszik.

Göncz Kinga külügyminiszter szerint egyértelműen elutasítják Szlovákiában a nyitrai magyar diáklány bántalmazását, s a Jan Slota vezette Szlovák Nemzeti Párt kivételével a politikai pártok egységesen határolódtak el. A politikus elmondta: felvetődött, hogy meglátogatja a diáklányt - a szlovák miniszterelnök-helyettessel együtt - , de ő egyelőre nyugalmat akar. A Külügyminisztérium szóvivője azt közölte, hogy a pozsonyi magyar nagykövetség figyelemmel kíséri az eseményeket, és tájékozódik a fejleményekről. "A felelőtlen politikai nyilatkozatok hozzájárulhatnak az ilyen esetek előfordulásához" - tette hozzá Polgár Viktor.

Bugár Béla, a Magyar Koalíció Pártjának elnöke szerint Szlovákiában az utóbbi napokban egyre több inzultus, tettleges támadás éri az ottani magyarokat, ami szerinte azért van, mert Robert Fico miniszterelnök kész együtt kormányozni a szenvedélyes magyarellenességéről elhíresült Ján Slota Szlovák Nemzeti Pártjával (SNS). Bugár felszólította Ficót: személyesen és kormánya nevében haladéktalanul határolódjon el a Slota-féle szélsőséges jelenségektől és azonnal tegye meg azt, amit meg kell tenni.

A Slota vezette SNS szóvivője, Rafael Rafaj pénteken kora este sajtónyilatkozatban adott hangot a történtek miatti felháborodásának és az ügy alapos kivizsgálása mellett szólt, mondván, hogy a "különbségek nem szolgáltathatnak okot a szélsőségesek civilizálatlan tettlegességére." Rafaj azonban hozzátette, hogy "az SNS várakozásai szerint az Magyar Koalíció Pártja az esetet a hangulat további felkorbácsolásához fogja majd felhasználni."

Slota egy korábbi, vitatott nyilatkozata esetében a Fico-kormány vonakodott attól, hogy elhatárolódjon tőle. (Slota azt mondta július végén, irigyli a cseheket, hogy elűzték országuk területéről a németeket, s ezért ma már nincs olyan problémájuk velük, mint a szlovákoknak a magyarokkal Szlovákiában.) A magyar külügyminiszter tiltakozott ez ellen, de Fico először - hírügynökségi jelentések szerint - megpróbálta jelentéktelennek feltüntetni az ügyet. Később a szlovák külügyminiszter válaszlevelet írt magyar kollégájának, amelyben a jószomszédi viszony fontosságát hangsúlyozta.

[origo]/MTI