Franciaország a korábban ígértnél jóval több, összesen 2000 katonával csatlakozna a libanoni békfenntartó ENSZ-erőhöz és vállalná annak vezetését is. Ha tovább húzódik egy meghatározó külföldi haderő küldése Libanonba, akkor kiújulhatnak a harcok a Hezbollah és Izrael között.

Az Európai Unió külügyminiszterei pénteken rendkívüli tárgyalásokat tartanak a libanoni békefenntartó erők létrehozásáról Kofi Annan ENSZ-főtitkárral. A találkozót megelőzően Franciaország közölte, hajlandó 2000 katonát adni és felajánlotta, hogy vezeti az ENSZ-erőt.

A franciák korábban már jelezték, hogy vállalnák a vezető szerepét, de aztán csalódást keltettek, amikor első körben mindössze 200 katonát ajánlottak fel. Ekkor felmerült, hogy Olaszország lesz az egység parancsnoka, most azonban ismét a franciák tűnnek esélyesnek.

A tervek szerint az ENSZ 15 ezer katonát küldene a libanoni-izraeli határvidékre. A nemzetközi békefenntartó erő létrehozásáról abban a tűzszüneti megállapodásban döntöttek, amely lezárta a több mint egy hónapon át tartó harcokat Izrael és a Hezbollah gerillaszervezet között.

A BBC bejrúti tudósítója szerint minél tovább húzódik egy meghatározó ENSZ-erő helyszínre küldése, annál nagyobb a veszélye annak, hogy a harcok kiújulnak. Az Izraelt korábban rakétákkal támadó Hezbollah ugyanis továbbra is erős pozíciókkal rendelkezik az izraeli-libanoni határvidéken, és a jelek szerint esze ágában sincs lemondani fegyvereiről.

A nemzetközi erő létrehozását nehezíti, hogy több ország aggódik, mert nincsenek kidolgozva megfelelően a műveleti szabályok. Többen kétlik, hogy az ENSZ-katonák sikeresek lesznek-e a Hezbollah leszerelésében. A nemzetközi erőt kiegészíti, egy szintén 15 ezer főre tervezett libanoni katonai egység is. Őket azonban szintén túl gyengének tartják ahhoz, hogy fellépjen a komoly társadalmi támogatottsággal bíró gerillákkal szemben.