Hazatérhetett Újdelhibe az a tizenkét indiai, akiket terroristának néztek egy amerikai repülőgépen. A furcsán viselkedő indiaiakat a gép leszállása után, Hollandiában vették őrizetbe, de kiderült: félreértés történt. A gép személyzete azt találta gyanúsnak, hogy túl sok mobiltelefon volt a csoportnál és gyakran cserélgették helyüket az utastérben.

Az amerikai Northwest Airlines DC-10-es, Amszterdamból Mumbaiba (Bombay) tartó járata szerdán, kevéssel a felszállás után visszafordult, miután 12 indiai utasnál nagyszámú mobiltelefont és laptopot láttak, és az utasok nem engedelmeskedtek a legénység utasításainak. A gép személyzete gyanúsnak találta az indiai utasok viselkedését, és leszállás után a rendőrség őrizetbe vette őket.

A rendőrség átkutatta a repülőgépet, de nem talált robbanóanyagot, a kihallgatások és a tanúk meghallgatása során sem találtak bizonyítékot arról, hogy az indiaiak erőszakos cselekményre készültek volna - közölte az illetékes holland ügyészség. A tizenkét indiai állampolgárt több mint egy napon át tartották fogva, mielőtt szabadon engedték volna őket.

A hazatértek egyike elmondta, hogy a gép fedélzetén tartózkodók félreértették magatartásukat. "Csoportosan utaztunk, és valóban cserélgettük helyünket. Félreértették a helyzetet, azt hitték, valamire készülünk a fedélzeten. (A hatóságok) nem alkalmaztak erőt, nem bántak velünk durván a kihallgatás alatt. A dolgok elrendeződtek" - hangoztatta.

Az eset miatt India tiltakozott Hollandiánál: pénteken Újdelhiben a külügyminisztériumba kérették Hollandia nagykövetét, és közölték vele, hogy az indiai fél "nagyon komolyan veszi az ügyet, és az incidens kezelése nem felel meg az India és Hollandia között kialakult baráti kapcsolatoknak" - közölte Navtedzs Szárna, az indiai külügyminisztérium szóvivője. Mint hangsúlyozta, az indai kormánynak és így India hollandiai képviseletének is "hatalmas erőfeszítésébe" került, hogy érintkezésbe léphessen őrizetbe vett állampolgáraikkal. Az őrizetbe vettek családtagjai azt állították, hogy hozzátartozóik fajgyűlölet és vallási előítélet áldozatai.