Nem tartja szükségesnek Szlovákia, hogy szélsőségek elleni küzdelemre buzdítsák mondta Robert Fico, aki Gyurcsány Ferenc felhívására válaszolt szombaton. Gyurcsány azt követelte a szlovák miniszterelnöktől, hogy ítélje el a magyarellenes megnyilvánulásokat. Gyurcsány bírálta a szlovák kormányt, és az abban helyet kapó "nacionalista erőket". A miniszterelnök azután beszélt erről, hogy pénteken Szlovákiában megvertek egy szlovákiai magyar egyetemista lányt, mert magyarul beszélt a mobiltelefonján.

Szükségtelen, hogy Magyarország a szélsőségek elleni küzdelemre buzdítsa Szlovákiát - közölte Robert Fico szlovák kormányfő Gyurcsány Ferenc felhívására válaszolva szombaton. Fico a SITA hírügynökségnek nyilatkozva reagált Gyurcsány Ferenc szombaton megfogalmazott elvárására, miszerint nem elég, ha a szlovák pártok ismertetik álláspontjukat a Szlovákiában történt magyarellenes megnyilvánulásokkal kapcsolatban, a kormányfőnek, Robert Ficónak világosan el kell határolódnia azoktól.

Mint a hírügynökség írta, Fico "kormányfőként és a szociáldemokrata Smer (SD) elnökeként egyként elítéli azokat a szélsőséges és összeférhetetlen megnyilvánulásokat, amelyek a Magyar Köztársaságban és a Szlovák Köztársaságban megestek". A szlovák kormányfő fogalmazása szerint: "a szlovák kormánynak azonban nincs szüksége semmilyen azt célzó felszólításokra, hogy cselekedjen a szélsőséges megnyilvánulások ellen."

Gyurcsány behívatja a nagykövetet

"Kiszabadult a szellem a palackból" - fogalmazott Gyurcsány Ferenc a Szlovákiában történt legutóbbi magyarellenes atrocitás miatt összehívott, rendkívüli sajtótájékoztatón. Pénteken ugyanis Nyitrán megvertek egy 23 éves szlovákiai magyar egyetemista lányt. A fiatal lányra azért támadtak rá, mert a mobiltelefonjába magyarul beszélt.

A miniszterelnök azt kérte a szlovák kormányfőtől, Robert Ficotól, hogy egyértelműen ítélje el a magyarellenes megnyilvánulásokat, és "törje meg a hallgatást". Az egyre szaporodó, a péntekihez hasonló események a magyar kormányfő szerint szerint "megsértik a demokratikus rendet". "Minden kormány fontos feladata védeni polgárait" - fogalmazott a szlovák kormányra célozva.

Gyurcsány Ferenc közölte: hétfőn behívatják a Külügyminisztériumba a magyarországi szlovák nagykövetet, és hivatalos jegyzéket adnak át neki a magyar kormány álláspontjáról. A kormányfő emellett arra kérte a szlovák igazságszolgáltatást, hogy találja meg és ítélje el a pénteki nyitrai magyarverés elkövetőit.

Magyarellenes feliratot festettek a lány ruhájára

Pénteken Nyitrán két ismeretlen azért támadt rá a 23 éves szlovákiai magyar lányra, mert a mobiltelefonjába magyarul beszélt. Az ütlegelés és rugdosás után a lány blúzára a "Magyarok takarodjatok a Duna túloldalára" és "Halál az élősdiekre" mondatokat írták. A dunaszerdahelyi diáklány alhasi vérzéssel vonszolta be magát a Konstantín Egyetem bölcsészeti tanszékére, onnan szállították kórházba.

Az [origo] megkeresésére a pozsonyi magyar nagykövetség első helyettes vezetője, Váradi Lajos akkor elmondta, a szlovák sajtójelentésekben is ugyanígy számoltak be az esetről. Váradi szerint a szlovák rendőrkapitány délutáni sajtótájékoztatóján kijelentette, nem fogják tűrni az ilyen cselekményeket. Már a tájékoztató előtt külön nyomozóosztagot indítottak Nyitrára.

Göncz Kinga külügyminiszter szerint egyértelműen elutasítják Szlovákiában a nyitrai magyar diáklány bántalmazását, s a Jan Slota vezette Szlovák Nemzeti Párt kivételével, a politikai pártok egységesen elhatárolódtak az eseménytől. Gyurcsány a rendkívüli sajtótájékoztatón - amikor először szólalt meg a szlovákiai magyarellenes események kapcsán - azt mondta: úgy tűnik, van összefüggés a nacionlaista erők kormányra kerülése és a szélsőséges csoportok megerősödése között.

A külügyminiszter pénteken még enyhébb hangot ütött meg a történtekkel kapcsolatban: azt mondta, felvetődött, hogy meglátogatja a diáklányt - a szlovák miniszterelnök-helyettessel együtt - , de ő egyelőre nyugalmat akar. A külügyi tárca szóvivője is úgy vélte: "a felelőtlen politikai nyilatkozatok hozzájárulhatnak az ilyen esetek előfordulásához".

Slota egy korábbi, vitatott nyilatkozata esetében a Fico-kormány vonakodott attól, hogy elhatárolódjon tőle. (Slota azt mondta július végén, irigyli a cseheket, hogy elűzték országuk területéről a németeket, s ezért ma már nincs olyan problémájuk velük, mint a szlovákoknak a magyarokkal Szlovákiában.) A magyar külügyminiszter tiltakozott ez ellen, de Fico először - hírügynökségi jelentések szerint - megpróbálta jelentéktelennek feltüntetni az ügyet. Később a szlovák külügyminiszter válaszlevelet írt magyar kollégájának, amelyben a jószomszédi viszony fontosságát hangsúlyozta.

A Magyarok Világszövetsége a nyitrai atrocitás miatt tiltakozást juttat el a szlovák kormányhoz az Európai Bizottság és az Európai Parlament elnökéhez, az Európa Tanácshoz és az ENSZ Emberi Jogi Bizottságához. Az MVSZ kezdeményezi, hogy szeptember 15-én üljön össze a magyar-magyar csúcs, és hozza létre a Kárpát-medencei magyarellenes atrocitásokat monitorozó nemzetközi irodát.

MTI/[origo]