Szabadon bocsátották azt két amerikai újságírót, akiket két hete raboltak el a Gázai övezetben.  A magát Szent Dzsihád Brigádjainak nevező szervezet az Egyesült Államokban raboskodó muzulmán szabadon bocsátást kérte az újságírók elengedéséért cserébe.

Sértetlenül engedték el vasárnap a Fox News amerikai hírcsatorna azon két munkatársát, akiket augusztus 14-én rabolt el Gázában - írja a BBC. A 60 éves amerikai Steve Centanni tudósító és a 36 esztendős új-zélandi Olaf Wiig operatőr elrablásáért az eddig ismeretlen, magát a Szent Dzsihád Brigádjainak nevező szervezet vállalta a felelősséget.

A túszokat egy gázai szállodánál engedték el. Az emberrablók közben videofelvételt hoztak nyilvánosságra a foglyokról, és a felvételhez csatolt írásukban azt állítják, hogy túszaik áttértek az iszlám hitre.

A szélsőségs szervezet korában azt követelte az amerikai hatóságoktól, hogy 72 órán belül engedjék szabadon az Egyesült Államokban raboskodó muzulmánokat. Amerikai részről közölték, hogy nem tesznek engedményeket terroristáknak. A túszok elengedése érdekében Iszmáil Haníje palesztin kormányfő is lépéseket tett, és személyesen kérte a fogva tartókat, hogy engedjék el a két férfit.

Palesztin szervezetek gyakran rabolnak el külföldieket, főként újságírókat a Gázai övezetben. Az esetek többségében azonban néhány óra múlva szabadon engedik őket. Az elmúlt két év hasonló esetei közül a Fox News két televíziós munkatársának fogsága volt a leghosszabb.