A szlovák miniszterelnök vasárnap Besztercebányán elhangzott ígérete szerint kormánya könyörtelenül és kemény kézzel fellép a szélsőséges faji és nemzetiségi gyűlölködés minden megnyilvánulása ellen.

Robert Fico a Besztercebányához közeli Lubinán, az 1944-es antifasiszta Szlovák Nemzeti Felkelés évfordulós ünnepségének résztvevőjeként felszólalva megemlítette a szlovákiai magyarok elleni erőszakos jelenségeket. Egy nappal korábban, épp a besztercebányai stadion lelátóján újabb magyarellenes bűncselekmény történt: három kassai fiatalember - az egyikük fiatalkorú - a szombati labdarúgó mérkőzésen tizenegy méter hosszú és másfél méter széles óriástranszparensen jelenítette meg az óhaját: "Halál a magyarokra!"

Pénteken Nyitrán vertek meg egy szlovákiai magyar lányt, és magyarellenes feliratokat is írtak blúzára. Ezt követően Gyurcsány Ferenc magyar miniszterelnök azt kérte Robert Ficotól, hogy egyértelműen ítélje el a magyarellenes megnyilvánulásokat, és "törje meg a hallgatást".

A besztercebányai meccsen a magyarokra halált követelő három fiatalembert a közép-szlovákiai kerületi székváros rendőrsége tétovázás nélkül vád alá helyezte, rendőrségi őrizetbe vette, és vizsgálati fogvatartásukat indítványozta az ügyésznél. Az MTI tudósítója szerint a bíróság a két nagykorú férfit három, a fiatalkorút másfél éves börtönbüntetésre ítélheti.

Fico méltányolta a rendőrség intézkedését, a politikusokat pedig ismételten arra intette: óvakodjanak attól, hogy a hasonló megnyilvánulásokból politikai tőkét kovácsoljanak. Egyben óva intett attól, hogy a média a nagyobb nézettség, a kedvezőbb példányszám érdekében túllihegje az ilyen eseteket.

A szélsőséges magyarellenességéről elhíresült Ján Slota Szlovák Nemzeti Pártjával (SNS) együtt kormányzó Fico szólt az eddigi legdurvább magyarellenes támadásról, egy Nyitrán tanuló magyar diáklány esetéről. A lányt az azóta országos körözés alatt álló két ismeretlen férfi azért vert meg, majd írt a blúzára magyarellenes szöveget, mert a vizsgájára tartva, egy néptelen ligetben a mobiltelefonjába magyarul beszélt.

Az eset után Ján Packa országos rendőrfőkapitány igen határozott fellépést, a tettesek előkerítését ígérte. Fico vasárnap Besztercebányán a rendőrfőkapitány intézkedésére hivatkozva megerősítette a kormány kemény fellépésének szándékát, de úgy vélekedett, hogy "ami Nyitrán történt, az a világon bárhol megtörténhet."

A kormányfő szóvivője, Silvia Glendová ezzel kapcsolatosan hozzátette: a szélsőséges idegen- és nemzetiségellenes megnyilvánulások kivizsgálásakor igen következetesen ügyelnek majd arra, hogy a megengedhetetlen gyűlölködést tanúsító, a "tudatlanság vezérelte" elkövetőket megkülönböztessék azoktól, akiket "a céltudatos politikai provokáció szándéka vezérel".

[origo]/MTI