Gránátot dobtak Koszovó északi részében egy szerb kávéházra szombat este. A merényletben kilencen megsérültek, közülük ketten súlyosan. A támadás után több száz szerb gyűlt össze azon a hídon, amely a koszovói Kosovska Mitrovic szerbek és albánok lakta részeit választja el.

Kézigránátot dobtak Koszovó északi részében, az etnikailag megosztott Kosovska Mitrovica egyik szerb kávéházra szombat este - írja a BBC.

A merényletben kilencen sebesültek meg, köztük egy brit ENSZ-rendőr és egy másik külföldi állampolgár. A BBC úgy tudja, hogy a támadásban ketten súlyos sérüléseket szenvedtek, az ENSZ-rendőr azonban csak könnyebben sebesült meg. A robbantás időpontjában a kávéházban tartózkodott egy szerb politikus: a Szerb Lista Koszovóért és Metohijáért vezetője, Oliver Janovic is.

A Kosovska Mitrovica-i Dolce Vita kávéházban elkövetett támadás után a rendőrség őrizetbe vett egy albán nemzetiségű tinédzsert - közölte egy rendőrségi forrás. A támadás után több száz szerb gyűlt össze a város szerbek és albánok lakta részeit elválasztó hídon, hogy tiltakozzon a merénylet ellen. A városban 500 ENSZ-rendőr és francia NATO-katonák járőröznek.

A hivatalosan Szerbiához tartozó tartomány 1999 óta ENSZ-közigazgatás alatt áll, amióta a NATO-csapatok kiűzték onnan az etnikai tisztogatással vádolt szerb erőket. A város az albánok és szerbek közötti súlyos összecsapások színhelye volt az 1998-1999-es háború idején.

Belgrádban Vojislav Kostunica szerb kormányfő "az albán terroristákat és az őket nap, mint nap aktívan vagy passzívan bátorító nemzetközi közösséget" okolta a támadásért. A tartomány jogállásáról jelenleg is folynak a tárgyalások. A lakosság 90 százalékát kitevő albánok függetlenséget követelnek, Belgrád viszont csak nagyobb fokú autonómiát hajlnadó támogatni.

[origo]/MTI