Ismét tárgyalna atomprogramjáról Irán - jelentette be az iráni külügyminisztérium szóvivője. Irán nukleáris főtárgyalója viszont ismét kijelentette, hogy az ország nem hagy fel urándúsító tevékenységével. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa augusztus 31-ig szabott határidőt Teheránnak az urándúsító tevékenység felfüggesztésére.

Irán ismét az atomprogramjáról szóló tárgyalásokra hívja meg a nagyhatalmakat - jelentette be vasárnap Hamid Reza Aszefi, az iráni külügyminisztérium szóvivője.

"A másik félnek előítéletek nélkül és jóhiszeműen vissza kell térnie a tárgyalóasztalhoz, hogy megoldást találjunk. Válaszoltunk az európaiak ajánlataira, és bebizonyítottuk, hogy a tárgyalás hívei vagyunk" - jelentette ki a szóvivő.

Ezzel arra az ajánlatcsomagra utalt Irán, amelyet három európai nagyhatalom - Németország, Franciaország és Nagy-Britannia - tett júniusban Teheránnak arra az esetre, ha felhagyna urándúsító tevékenyégével. Erre Teherán a héten válaszolt.

A szóvivő hozzátette: országának a BT-határozattal kapcsolatos álláspontját is tartalmazza a héten átadott válasz. Az erre vonatkozó iráni válasz azonban még nem ismert a nyilvánosság előtt. Az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozata augusztus 31-ig szabott határidőt Teheránnak az urándúsító tevékenység felfüggesztésére. Ellenkező esetben a perzsa államnak büntető intézkedésekkel - többek között gazdasági és diplomáciai szankciókkal - kell szembenéznie.

Aszefi bejelentette, hogy Kofi Annan ENSZ-főtitkár szeptember 2-án Teheránba látogat. Úgy tudni, hogy a főtitkár - aki közel-keleti körút keretében utazik oda - az iráni atomdosszié mellett a libanoni helyzetet is megvitatja vendéglátóival.

Ali Laridzsáni, Irán nukleáris főtárgyalója a hétvégén ismét kijelentette, hogy az ország nem hagy fel urándúsító tevékenységével. "Iránnak stratégiai célja nukleáris fűtőanyag előállítása. Semmilyen akcióval nem lehet elérni azt, hogy Irán lemondjon erről" - jelentette ki Laridzsáni, amikor találkozott az állami rádió és a televízió igazgatójával.

Az Egyesült Államok és európai szövetségesei év eleje óta próbálják rábírni Iránt, hogy függessze fel urándúsító tevékenységét, mert azt feltételezik, hogy nukleáris kutatásait atomfegyver előállítására kívánja felhasználni. A nagyhatalmak félelmeit a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség is osztja.