Vádat emeltek kémkedés gyanúja miatt Szudánban a National Geographic című amerikai folyóirat kétszeres Pulitzer-díjas újságírója ellen. A National Geographic az újságíró szabadon bocsátását követeli.

Kémkedés gyanúja miatt vádat emeltek szombaton Paul Salopek, a National Geographic című amerikai folyóirat kétszeres Pulitzer-díjas újságírója ellen a nyugat-szudáni Darfurban - közölte a Chicaco Tribune, ahol a 44 éves újságíró jelenleg dolgozik.

Paul Salopek a National Geographic számára készített riportot Szudánban, a férfit augusztus 6-án vették őrizetbe csádi nemzetiségű gépkocsivezetőjével és tolmácsával együtt a kormányhoz hű erők. A National Geographic értesülése szerint a három férfi pere szeptember 10-én kezdődik.

A National Geographic és a Chicago Tribune egyaránt követelte az újságíró szabadon bocsátását. "A National Geographic határozottan tiltakozik a vádak ellen és felszólítja Szudánt, hogy azonnal engedjék szabadon Salopeket és az őt kísérő két csádit" - áll a folyóirat által szombaton közzétett közleményben. Ann Marie Lipinski, a Chicago Tribune főszerkesztője hangsúlyozta: Salopek nem kém, és reményét fejezte ki, hogy az újságíró mielőbb hazatérhet.

Darfurban a 2003 eleje óta dúló harcokban a halálos áldozatok száma elérte a 180-300 ezret. A 7 millió lélekszámú tartományban több mint 2,4 millióan kényszerültek otthonuk elhagyására. Az ENSZ több mint két éve kéri - mindeddig sikertelenül - a darfuri polgári lakosság megvédelmezését.