Őrizetbe vett a cseh rendőrség 26 szélsőséges Izrael-ellenes tüntetőt vasárnap Prágában, miután fegyvereket találtak náluk.

Az Izrael közel-keleti politikája elleni tiltakozásul szervezett, engedélyezett tüntetésre összesen mintegy harminc szélsőjobboldali fiatal gyűlt össze, s az izraeli nagykövetség elé vonultak.

A rendezvényt biztosító rendőrök azonban kihágásoktól tartottak, ezért a helyszínen ellenőrizték a résztvevőket, s többségüknél késeket, baseball-ütőket és boxereket találtak. Hármójuk gázpisztolyt tartott magánál.

A rendőrség közlése szerint az őrizetbe vettek mindegyike annak a Narodní Otpor (Nemzeti Ellenállás) elnevezésű szervezetnek a tagja, amely szélsőjobboldali gondolkodású csoportok egész Csehországra kiterjedő hálózatából áll.

Az ügyben megszólaltatott Miroslav Mares politológus szerint a neonácinak minősíthető szervezet már számos alkalommal tanújelét adta antiszemita beállítottságának. Tagjai az utóbbi napokban azt kérvényezték Václav Klaus államfőtől, hogy külföldi hadseregekben tölthessék le katonai szolgálatukat, hogy harcolhassanak iszlám államok és Izrael háborújában. Az államfő kivételes esetben engedélyt adhat külföldi haderőben letöltendő szolgálatra.